Volledig scherm
Het CDA-congres in Utrecht © anp

CDA: 0,7 procent ontwikkelingshulp en actief donorschap

In het CDA-verkiezingsprogramma wordt vastgehouden aan de internationale norm dat de bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking 0,7 procent van het bruto binnenlands product moet zijn.

Dat hebben de CDA-leden zaterdag tijdens de slotdag van het verkiezingscongres van de partij in Maarssen besloten.

Een dag eerder had al een meerderheid van de CDA-leden zich uitgesproken voor het vasthouden aan de norm voor ontwikkelingshulp. De meerderheid was echter onvoldoende om direct het verkiezingsprogramma aan te passen, maar genoeg voor het partijbestuur om het zaterdag met een positief advies voor te leggen aan de leden.

Het CDA wil ook dat de keuze voor orgaandonatie minder vrijblijvend wordt. Tijdens het congressprak een meerderheid van de leden uit dat iemand automatisch donor wordt als degene tot twee keer toe niet heeft gereageerd op de vraag of hij donor wil worden of nabestaanden wil laten beslissen.

Volgens de initiatiefnemers van de aangenomen resolutie levert de huidige werving van donoren te weinig resultaat op en zijn daardoor de wachttijden al jaren onveranderd lang. Volgens het CDA moet iedereen in de toekomst altijd zijn keuze kunnen veranderen. Ook nabestaanden kunnen bezwaar maken als iemand bij gebrek aan een reactie als donor is geregistreerd.