Volledig scherm
Geert Wilders en Fleur Agema verlaten het Catshuis. © ANP

CDA-kandidaten bijna allemaal klaar met PVV

Bijna geen enkele kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA wil na de verkiezingen nog eens samenwerken met de PVV. Alleen de Purmerendse wethouder Mona Keijzer wil de partij van Geert Wilders niet vooraf uitsluiten, hoewel ook zij nieuwe samenwerking moeilijk kan voorstellen.

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zei gisteravond in het tv-programma Pauw en Witteman zeer teleurgesteld te zijn dat de PVV uit het Catshuis is weggelopen. 'Ik denk niet dat er nog enige partij is, die nog met Wilders zou willen samenwerken. Ik wil het in elk geval niet nog een keer.'

Ook staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker zegt 'op geen enkele manier meer' met de PVV te willen regeren omdat Wilders op een cruciaal moment is vertrokken.

Liesbeth Spies, minister van Binnenlandse Zaken, is eveneens teleurgesteld dat de PVV 'de benen heeft genomen'.  'Ik wil niet meer samenwerken met een partij die polariseert, die mensen uitsluit en die uit de euro wil stappen. Die standpunten zijn niet nieuw nee, maar we dachten dat er iets tegenover stond: dat we belangrijke punten van onze eigen agenda ook konden doorvoeren. Dat bleek niet te kunnen.'

  1. Enige levensdelict in cijfers criminele asielzoekers blijkt zelfverdediging

    Enige levensde­lict in cijfers criminele asielzoe­kers blijkt zelfverde­di­ging

    In de criminaliteitscijfers onder asielzoekers over 2018 waar staatssecretaris Mark Harbers deze week over viel, blijkt geen enkele moord te zitten. Het enige geval waar sprake was van een voltooid levensdelict (doodslag), werd door de rechter gezien als zelfverdediging. De verdachte werd op 22 mei ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij zich volgens de rechter mocht verdedigen tegen een mishandeling waar twee belagers bij waren betrokken. Hij zat bovendien niet in een asielzoekerscentrum.