Volledig scherm
CDA-minister Maxime Verhagen van Economische Zaken. © anp

CDA maakt ruk naar links

Regeringspartij CDA maakt zich op voor een ruk naar links. Aanpassing van de hypotheekrente is onvermijdbaar, er moet minder aandacht komen voor 'culturele verschillen' tussen allochtonen en autochtonen. En de partij wil duurzaamheid hoger op de agenda zetten.

Dat blijkt uit conceptstukken van de nieuwe toekomstvisie van de partij, zo bevestigen diverse bronnen. Het CDA wil op cruciale punten afstand nemen van het huidige kabinetsbeleid.

De definitieve versie van het zogenoemde Strategisch Beraad onder leiding van ex-minister Aart Jan de Geus zal worden gepresenteerd op het CDA-partijcongres. Die is op zaterdag 21 januari.

Hypotheekrenteaftrek
Vooral de aanpak van de hypotheekrenteaftrek ligt zeer gevoelig. Regeringspartij VVD is faliekant tegen. Gedoogpartner Geert Wilders van de PVV heeft al gedreigd met nieuwe verkiezingen als de fiscale regeling wordt aangepast.

Het Strategisch Beraad, een visie voor de langere termijn, is er mede gekomen op initiatief van CDA-voorzitter Ruth Peetoom.  Ingewijden verwachten echter dat de aanbevelingen al een rol gaan spelen bij de onderhandelingen over extra bezuinigingen in februari. 'Het zou mooi zijn als de huidige CDA-ministers onze bevindingen omzetten', aldus een lid van het Strategisch Beraad dat anoniem wil blijven.

Duurzaam wordt sleutelbegrip
Ook op andere punten zal de toekomstvisie afwijken van het huidige regeringsbeleid. Duurzaamheid moet een sleutelbegrip worden voor het CDA. De partij wil de uitstoot van CO2 verder terugdringen. Het kabinet heeft de CO2-doelstellingen juist naar beneden bijgesteld.

Ook lijkt het CDA weer afstand te nemen van de harde integratiepolitiek. Het VVD-CDA-kabinet heeft de multiculturele samenleving voor mislukt verklaard.

Lees het volledige artikel vandaag in het AD