Volledig scherm
Ab Klink © ANP

CDA nog even verdeeld als in 2010

Minister Hans Hillen kiest voor de zittende fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma als nieuwe CDA-leider, oud-minister en regeringscriticaster Ernst Hirsch Ballin voor buitenstaander Marcel Wintels. De scheidslijn tussen voor- en tegenstanders van de gedoogcoalitie met de PVV is nog even scherp als op het CDA-congres van 16 oktober 2010.

De toenmalige tegenstanders van samenwerking met de PVV willen nu geen zittende politicus als lijsttrekker. De voorstanders kiezen met fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma voor de zittende macht. Dan is er nog een enkeling - Mirjam Sterk, Kathleen Ferrier - die niet voor zijn beurt wil praten, omdat de keuze aan de leden is.

Ab Klink, de oud-minister die opstapte bij de onderhandelingen over een coalitie met de PVV, koos als eerste partij. 'Voor Van Haersma Buma is het lastig om campagne te voeren. Opponenten zullen hem ermee confronteren dat de geloofwaardigheid van het CDA op het spel is gezet door de samenwerking met Wilders', zei hij deze week tegen NRC Handelsblad. 'Hetzelfde geldt voor Henk Bleker. En Liesbeth Spies zat er ook dichtbij.'