Volledig scherm
© anp

CDA: opiumwet veel te soft bij aanpak drugslabs

De Opiumwet schiet tekort om drugscriminaliteit aan te pakken. Het CDA stelt vandaag voor om de wet aan te scherpen en zo het groeiende probleem van illegale drugslabs aan te pakken.

Volledig scherm
© anp

Het CDA wil een bepaling in de wet opnemen, waardoor chemische stoffen strafbaar zijn als overduidelijk is dat ze worden gebruikt voor synthetische drugs zoals bijvoorbeeld xtc. Het gaat om chemische stoffen die in de wetenschap of voedingsindustrie worden gebruikt, maar nu ineens opduiken als grond- of hulpstof voor drugs.

,,Natuurlijk pakken we hiermee niet een boer die zoutzuur gebruikt op zijn land. Het gaat om de intentie en omstandigheden. Nu vindt de politie geregeld jerrycans, waarin middelen zitten die niet verboden zijn. Dat is dus niet strafbaar, heel frustrerend,'' zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam.

Nieuwe stof

Het idee komt van de Brabantse rechercheur Freek Pecht, die in de praktijk geregeld tegen het probleem aanloopt. ,,We hebben recent een nieuwe stof aangetroffen, waarmee uiteindelijk xtc wordt gemaakt. Die stof kenden we nog niet in relatie met synthetische drugs, maar het is inmiddels duidelijk dat het ervoor wordt gebruikt.''

Het kost de politie nu veel tijd en capaciteit om de daders aan te pakken, die niet-verboden stoffen gebruiken. Er moet namelijk precies worden bewezen wat een verdachte met de spullen deed. Sommige criminelen ontspringen daardoor de dans. Pecht: ,,Met een aanscherping van de wet kunnen we meteen optreden en vaker chemische stoffen in beslag nemen.''

  1. Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Honderden steunbetuigingen en laatste groeten kregen Flip (80) en Fransje (74) Raap en hun familie de afgelopen week. Van oude vrienden, oud-collega's en volslagen onbekenden. Het nieuws van hun noodlottige overlijden vorige week maandag door een auto-ongeval in het Brabantse Nuenen maakte heel wat los in de regio en daarbuiten. Het Eindhovens Dagblad, de zusterkrant van het AD, maakte een video-eerbetoon over het echtpaar (zie onderaan dit artikel).