Volledig scherm
Peter Oskam © anp

CDA: Opstelten moet geld voor moskee nagaan

Tweede Kamerlid voor het CDA Peter Oskam begrijpt ,,niets van de lakse houding van minister Ivo Opstelten'' bij de plannen voor en de financiering van een moskee in Gouda. ,,De minister erkent wel dat salafisten vanuit het buitenland inspringen bij projecten als dit in Gouda, maar verbindt hier geen stappen aan. Dit terwijl het salafisme op gespannen voet staat met onze democratische rechtstaat'', aldus Oskam.

Hij wil dat Opstelten ,,op korte termijn adequaat onderzoek'' doet. In een brief over de zaak schrijft de bewindsman van Veiligheid & Justitie dat Gouda onderzoek laat doen naar de herkomst van het geld voor de moskee, die gecombineerd moet worden met een school en een kinderdagverblijf. Oskam vindt dat de minister de kwestie ,,op het bordje van Gouda afschuift''.

Het gaat om een moskee met volgens Opstelten 1500 plekken in een vroegere kazerne. Er is ook een bunker bij, maar zowel Gouda als de aspirant-koper wil die volgens Opstelten slopen.

Volledig scherm
Burgemeester Milo Schoenmaker © anp

Dreigbrief
De Goudse burgemeester Milo Schoenmaker en de wethouders Daphne Bergman en Rogier Tetteroo worden 'bedreigd' vanwege de komst van de moskee.

Ze 'zullen geen rust vinden', staat in een anonieme brief die in december werd bezorgd. Brandstichting van gebouwen en auto's zouden behoren tot mogelijke acties.

In de brief, waarvan een kopie in handen is van het AD, uit een anonieme, 'verontruste Gouwenaar' de bedreigingen niet zelf. De briefschrijver zegt uit 'betrouwbare bron' begrepen te hebben dat er onlusten volgen in de stad. De komst van een moskee in de voormalige kazerne, wordt 'de grootste vergissing in de geschiedenis van Gouda' genoemd.