Volledig scherm
Ria Oomen van het CDA. © ANP XTRA

CDA-senator noemt CDA 'Wilders light'

CDA-senator Ria Oomen verwijt haar eigen partij te veel met Geert Wilders mee te gaan. ,,Ik vind dat veel partijen, ook de mijne, te veel Wilders-light zijn geworden. En dat hoort niet in de Nederlandse samenleving," stelt ze.

,,Ik heb het gezien bij alle partijen in de verkiezingscampagne'', bevestigt het Eerste Kamerlid na een interview met de Limburgse omroep L1. ,,Ze zijn Wilders-light geworden als het gaat om het migratiebeleid en de kwestie met paspoorten. We denken te veel dat met dat soort oplossingen de problemen met vluchtelingen worden opgelost."

Eigen analyse
CDA-leider Sybrand Buma distantieert zich van de Wilders-kwalificatie. ,,Het CDA heeft zelfbewust en met succes campagne gevoerd op basis van het eigen verkiezingsprogramma. Daarin stonden de zorgen van veel Nederlanders centraal. Daarop een antwoord geven blijft ook de komende jaren de grote opdracht van de politiek." Over zijn partijgenoot Oomen zegt hij: ,,Iedereen heeft recht op zijn eigen analyse."

Malberg
Volgens Oomen heeft het overnemen van de PVV-punten niet voorkomen dat veel kiezers op de partij van Wilders hebben gestemd. De andere partijen moeten daarom uitzoeken wat de kiezers dan aantrekt in de PVV.

Oomen weet het antwoord in elk geval niet. Ze noemt tegen L1 de Maastrichtse wijk Malberg als voorbeeld. Ze heeft daar folders uitgedeeld tijdens de campagne. ,,Als je die wijk vergelijkt met vijftien jaar geleden, dan is het er nu mooi geworden. Ik weet niet waarom men daar op de PVV stemt.''