Volledig scherm
© anp

CDA: Stop 'toetsterreur' bij kleuters

Basisscholen moeten stoppen met het afnemen van kleutertoetsen voor kinderen onder de zeven jaar. Het CDA wil dat staatssecretaris Dekker (Onderwijs) een einde maakt aan de 'toetsterreur' in het basisonderwijs.

Sinds enkele jaren toetsen basisscholen niet alleen hun oudere leerlingen, maar ook de kleuters van 4 en 5 jaar. Deze kleutertoets staat niet in de wet, maar wordt door Onderwijsinspectie voorgeschreven. 'Wetenschappers zijn het er echter over eens dat leerlingen van 4 en 5 zijn veel te jong om getoetst te worden,' zegt CDA-kamerlid Michel Rog, die eerder dit jaar ook al kamervragen over de kleutertoets stelde.

'De uitslagen zijn heel wisselvallig. Laat kinderen gewoon kleuter zijn en leren. Scholen zijn nu veel te veel bezig met toetsen en het trainen van leerlingen daarop.' Rog wil een einde aan de 'toetsterreur'.  'We maken scholen en kinderen gek met al die toetsen.' 

Rog, oud voorzitter van CNV Onderwijs, is lang de enige niet met kritiek.  Zo wijdde tv-programma Brandpunt er eind september  een uiterst kritische uitzending aan. Hoogleraar orthopedagogiek Sieneke Goorhuis-Brouwer en hoogleraar ontwikkelingspsychologie Paul van Geert betoogden dat er nauwelijks enige waarde aan de testen is toe te kennen is. Volgens het CITO is de kleutertoets juist nuttig: scholen zouden het onderwijs beter op het niveau van hun leerlingen kunnen afstemmen.   Het CDA hoopt dat de Tweede Kamer staatssecretaris Dekker woensdag vraagt de Onderwijsinspectie terug te fluiten. Dan behandelt het parlement de Onderwijsbegroting voor volgend jaar.

'De inspectie heeft dit eigenhandig besloten, als Tweede Kamer hebben wij hier nooit over gestemd. Dat kan niet.' Het CDA is niet de enige partij die kritisch staat tegenover de kleutertoets. Ook SGP-kamerlid Roelof Bisschop stelde onlangs vragen. Hij vindt dat scholen zich niet gedwongen moeten voelen door de Onderwijsinspectie zo'n test te houden.