Volledig scherm
Kathleen Ferrier en Ad Koppejan in de Kamer. FOTO ANP © anp

CDA-top is Koppejan en Ferrier spuugzat

De zaak rond de uitgeprocedeerde asielzoeker Mauro Manuel heeft nieuwe wonden geslagen in het CDA. De partijtop is afgeknapt op de dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. Ze zouden de zaak rond Mauro hebben 'misbruikt' om hun weerstand tegen de samenwerking met de PVV te etaleren.

Dat bevestigen bronnen in het CDA, meldt het AD. Door zich tegen CDA-minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel te keren, doen de twee dissidenten alsof het uitzetten van Mauro iets te maken heeft met gedoogpartner PVV. Volgens bronnen rond het kabinet is dat 'onzin' en 'lariekoek'.

De zaak-Mauro is vandaag een heet hangijzer op het CDA-partijcongres in Utrecht. De oppositie hoopt dat CDA-leden de partij dwingen een oplossing te zoeken voor Mauro.

CDA'ers wijzen erop dat Leers dezelfde beslissing neemt als eerdere bewindspersonen, zoals oud-PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak. Ook voormalig CDA-minister Ernst Hirsch Ballin - een uitgesproken tegenstander van het kabinet - vond dat de jongen terug moest naar Angola. Het asielverzoek van Mauro is door alle rechterlijke instanties in Nederland afgewezen.

Leers moet het desondanks ontgelden bij Koppejan en Ferrier. 'Het is nogal wat als partijgenoten je bij zo'n moeilijke beslissing niet steunen,' aldus een prominent CDA'er.

De sfeer in het CDA wordt volgens ingewijden 'steeds slechter'. De dissidenten verwijten de rest van de fractie 'slappe knieën' te hebben, uit angst voor een regeringscrisis. De overige Kamerleden ergeren zich aan het 'morele superioriteitsgevoel' van het duo, terwijl iedereen begaan is met Mauro. Niemand in het CDA verwacht dat de affaire uiteindelijk leidt tot een kabinetscrisis.

Ad Koppejan wil desgevraagd niet op de kritiek ingaan. 'Op anonieme kritiek reageer ik niet. Laat mensen het maar openlijk zeggen.'

  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”