Volledig scherm
CDA-leider Sybrand Buma. © ANP

CDA wil moslimgroep Hizb ut-Tahrir verbieden

Het CDA vindt dat de radicale islamitische beweging Hizb ut Tahrir in Nederland moet worden verboden. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma woensdagavond in het televisieprogramma Pauw.

Volledig scherm
Buma weigerde met Okay Pala (M) in debat te gaan. © anp

'Een organisatie die de grondslagen van waar wij allemaal voor staan - vrede, vrijheid, geweldloosheid - onderuit wil schoffelen met geweld, die heeft hier geen plaats', zei hij. Buma wees erop dat Hizb ut-Tahrir zelfs in Pakistan, maar ook in bijvoorbeeld Duitsland is verboden. De internationale moslimbeweging Hizb ut-Tahrir (Partij van de Bevrijding) streeft een islamitische staat na, waar de sharia (islamitische wet) geldt.

Niet in debat
De programmamakers wilden aanvankelijk ook woordvoerder Okay Pala van Hizb ut-Tahrir Nederland uitnodigen in de uitzending, maar Buma weigert met hem in debat te gaan. Volgens Buma vertegenwoordigt Pala een organisatie die geweld propageert en het kalifaat wil. 'Ik wil er niet aan bijdragen dat zo iemand een podium krijgt', zei Buma.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de maatregelen die het kabinet wil nemen om extremisme en jihadisme te bestrijden. Het CDA vindt verder onder meer dat verheerlijking van het terrorisme strafbaar moet worden.

  1. Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Verkrach­ting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Het OM overweegt de verkrachtingszaak waarin Gökmen Tanis verdachte is samen te voegen en gelijktijdig te behandelen met de behandeling van de tramaanslag. Dat zegt het OM in reactie op vragen van deze nieuwssite. ,,Een beslissing daarover is nog niet genomen,” aldus het OM. Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter komen vanwege de aanslag op de tram. Twee weken later is de verkrachtingszaak gepland.