Volledig scherm
© anp

'CDA zakt naar laagste aantal zetels ooit'

Regeringspartij CDA is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond gezakt naar 11 zetels. Nog nooit stonden de christendemocraten in deze peiling zo laag.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

De peiling is gehouden op vrijdag, de dag na het Tweede Kamerdebat over de jonge Angolees Mauro Manuel en voor het partijcongres van het CDA. Het grootste deel van de 21-koppige fractie steunt het besluit van partijgenoot en minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat Mauro geen recht heeft op een verblijfsvergunning en hoogstens een studievisum kan aanvragen. Maar de CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier vinden dat Mauro hoe dan ook moet blijven. Dinsdag praat de fractie verder over de situatie van Mauro.

Ook PVV levert zetel in
In de peiling van zondag krijgt regeringspartij VVD er in vergelijking met vorige week een zetel bij en komt op 32, een meer dan nu in de Kamer. Gedoogpartij PVV levert een zetel in en staat op 29. Dat betekent nog steeds een winst van 5 in vergelijking met het huidige zetelaantal.

PvdA iets hoger
De PvdA krabbelt iets op en komt zondag uit op 18 zetels, een meer dan vorige week. In de Kamer heeft de PvdA nu 30 zetels. De SP raakt een zetel kwijt en staat op 24, 9 meer dan bij de laatste verkiezingen.

D66 blijft onveranderd op grote winst staan: 18 zetels, 8 meer dan nu in de Kamer. In de peiling staat GroenLinks op 7 (10 nu in de Kamer) en de ChristenUnie op 6 (5). De SGP en de Partij voor de Dieren staan stabiel op 2, net als hun huidige zetelaantal. 50PLUS is niet vertegenwoordigd in het parlement maar scoort in de peiling wel een zetel.

Mauro verblijfsvergunning
Uit onderzoek van De Hond blijkt zondag opnieuw dat een ruime meerderheid van de bevolking wil dat Mauro een verblijfsvergunning krijgt. Ook onder CDA-kiezers is daar een duidelijke meerderheid voor. Het aanbod van een studievisum voor de jongen vindt 64 procent van de Nederlandse kiezers niet acceptabel.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildag was vrijdag.

Volledig scherm
© anp