Volledig scherm
Cees Nieuwkerk samen met de verdachte eieren die nog over zijn van zijn aankoop. © Jan Stads/Pix4Profs

Cees wint 'jackpot': hij eet zeker 30 eieren besmet met fipronil

Twee weken lang zou hij het gekookte-eierendieet volgen in de hoop een kilootje of tien kwijt te raken. Maar na zo'n vier kilo moest Cees Nieuwkerk (60) halsoverkop stoppen. De Bredanaar at al een week van twee trays eieren met een te hoge dosis van de schadelijke stof fipronil. ,,Ik heb er meer dan dertig op."  

Quote

Ik dacht: ik heb nooit prijs, dus het zal wel meevallen

Cees Nieuwkerk

Zijn vrouw haastte zich naar de trays toen ze een waarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voorbij zag komen. ,,Ik dacht: ik heb nooit prijs, dus het zal wel meevallen", merkt Nieuwkerk droogjes op. Maar nee, deze keer viel het niet mee, zo bleek toen het echtpaar de code op de eieren checkte. 

De Bredanaar heeft de slechtste eieren in huis die hij zich kon bedenken: met een acuut gevaar voor de volksgezondheid. 
,,Ik speel al veertig jaar mee met de Staatsloterij en de hoofdprijs is tot nu toe twintig euro. Deze ronde heb ik de jackpot te pakken, maar die levert me alleen ellende op."

Dieet

Op advies van zijn diëtiste volgde Nieuwkerk het eierendieet. s Ochtends bij zijn ontbijtje begon hij met twee gekookte exemplaren. Bij de maaltijden later op de dag volgden er op de meeste dagen nog twee. ,,Het ging lekker. Ik was al ongeveer vier kilo kwijt", vertelt hij. Maar vanochtend zat de Bredanaar aan een kippensoepje. De eieren raakt hij niet meer aan. 

Van kwaaltjes merkt Nieuwkerk nog niets. ,,Maar ja, ik slik bergen pijnstillers. Als ik mijn been tegen de tafel stoot, kan ik bloedend door het huis lopen en niets merken." 

Volledig scherm
Cees Nieuwkerk samen met een verdacht ei die nog over was van zijn aankoop. © Jan Stads/Pix4Profs

Belazerd

Morgenochtend heeft hij een afspraak bij de huisarts om de gevolgen van zijn eierendieet te bespreken. Hij voelt zich belazerd door de NVWA. ,,Die wist al een week dat die eieren schadelijk konden zijn. Als ze gelijk aan de bel had getrokken, had ik misschien vier eieren gegeten en was er niets aan de hand geweest. Ik vind het schandalig." Nieuwkerk klom al in de pen om zijn grieven kenbaar te maken. ,,Maar ze houden zich stil." 

Toch maakt hij zich niet al te druk. ,,Ik blijf altijd lachen", besluit hij met een grinnik.  

Lees terug: Kan ik nog eieren eten? Even vragen aan Hennie de Haan.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
42730 stemmen