Volledig scherm
De Turkse president Erdogan. © afp

Cel dreigt voor Amersfoorter om beledigen Erdogan

Ayhan Erbudak, voorzitter van de Alevitische Culturele Vereniging Amersfoort, hangt in zijn geboorteland Turkije een gevangenisstraf van enkele jaren boven het hoofd. Op zijn facebookpagina zou hij president Erdogan hebben beledigd.

Erbudak (54) plaatste vorig jaar zomer een bericht waarin hij het Turkse staatshoofd voor iets uitmaakte wat zich naar eigen zeggen laat vertalen als 'klootzak'. Twee weken geleden moest hij zich in Turkije verantwoorden voor deze actie. In juni wordt de zaak tegen hem inhoudelijk behandeld door de Turkse rechtbank en hoort hij of en zo ja op welke manier hij wordt gestraft.

Erbudak, die een vrouw en twee kinderen heeft, vreest het ergste. ,,Turken die iets soortgelijks hebben gedaan, hebben een geldboete tot wel 10.000 euro moeten betalen," zegt hij. ,,Betalen ze dat niet, dan moeten ze algauw vijf jaar de cel in. Ik heb geen geld, dus in mijn geval zal het waarschijnlijk neerkomen op die celstraf. Al hoop ik natuurlijk dat mijn advocaat de zaak van de staat kan winnen."

Onder druk
De Turkse overheid probeerde na het zenden van het facebookbericht meerdere malen via internet met Erbudak in contact te komen en hem om tekst en uitleg te vragen. Dat lukte niet. ,,Ze hebben uiteindelijk mijn neef opgepakt en onder druk gezet om aan mijn adres te komen. Hij woont in Turkije en heeft dezelfde achternaam. Hij heeft mijn gegevens gegeven. Hij moest wel."

De Amersfoorter kreeg een dagvaarding op de mat, waarin hem te verstaan werd gegeven direct te worden opgepakt, als hij voet zou zetten op Turkse bodem. ,,Dat is heel erg: ik heb familie in Turkije, die ik graag wil bezoeken." Door tussenkomst van vrienden in Turkije wordt het arrestatiebevel geschrapt, maar moet Erbudak zich verplicht melden op het politiebureau in Ankara.

Kort na Erbudaks verblijf in zijn geboorteland kwam Erdogan in Nederland in het nieuws, omdat hij de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar liet arresteren na het verspreiden van beledigende tweets. ,,Turkije doet er alles aan om mensen bang te maken die iets negatiefs zeggen," meent Erbudak. ,,Internet, kranten... álles houden ze in de gaten."

Erbudak krijgt veel steun van de 'tientallen leden' van de Amersfoortse vereniging, die een stroming binnen het islamitische geloof vertegenwoordigt. ,,Dat is erg fijn, maar de angst voor wat er komt, neemt het niet weg."