Volledig scherm
© afp

Cel en tbs geëist voor ontvoering jihadbruid (16): 'Ik was zijn fokkonijn'

Tegen een 39-jarige Amsterdammer die een 16-jarig meisje dreigde mee te nemen naar Syrië voor de jihad is vandaag drie jaar celstraf plus tbs geëist. 

Volgens de officier van justitie bij de rechtbank in Den Bosch werd het kwetsbare meisje uit het Brabantse Heesch gedwongen om met de man te trouwen. Ze werd in Antwerpen vastgehouden als voorbereiding op een reis naar het strijdgebied. 

De aanklager beschuldigt de man van ontvoering en deelname aan een terroristische organisatie. Als hem geen tbs wordt opgelegd, dan vindt het OM dat G. vijf jaar achter de tralies moet verdwijnen.

Advocaat Glen Dayala stelt dat het OM geen enkel concreet bewijs op tafel heeft gelegd dat Marlon G. linkt aan terrorisme. ,,Het OM neemt klakkeloos over wat de aangeefster vertelt. Zij vertelt pertinente onzin."

Mishandeld en gehersenspoeld

Het meisje was in de zomer van 2016 drie weken vermist. Ze was al eerder bekeerd tot de islam en had verdachte Marlon G. op internet leren kennen. Ze zegt dat hij haar heeft meegenomen naar Antwerpen en dat ze daar werd vastgehouden, mishandeld en gehersenspoeld. Ze moest zich bedekt kleden en zegt dat ze met hem in een moskee moest trouwen.

Op 15 augustus 2016 durfde ze de Belgische politie te bellen en kon ze worden bevrijd. Aan de politie vertelt ze dat ze onder meer met een riem is mishandeld. Op haar rug staan striemen en ze zit onder kneuzingen en blauwe plekken. 

Quote

Ik was zijn fokkonijn

Meisje (16)

G. werd diezelfde maand aangehouden. ,,Ik leef nog elke dag in angst en zal nooit meer de oude worden", zo zegt het meisje in een slachtofferverklaring die wordt voorgelezen door de officier van justitie. ,,Hij wilde in het kalifaat vechten, ik moest voor de kinderen zorgen. Ik was zijn fokkonijn."

Moe

De Amsterdammer werd in mei nog op vrije voeten gesteld, in afwachting van zijn rechtszaak. Die schorsing van zijn voorlopige hechtenis werd in de zomer teruggedraaid, nadat een vrouw uit Nootdorp hem beschuldigde van mishandeling en verkrachting. Volgens het OM laat G. een spoor van angstige vrouwen achter zich. Hij legt steeds contact via een website waar met name moslima's chatten.

De Amsterdammer werd op jonge leeftijd door zijn moeder in de Bijlmer verlaten. Zijn vader is nooit in beeld geweest. Hij bekeerde zich in 2011 tot de islam, ontwikkelde een asociale, narcistische persoonlijkheid en werd zeer gevoelig voor vermeende discriminatie vanwege zijn geloof. Het leverde hem een stevig strafblad op. Naast een veroordeling tot vijftien maanden in Duitsland voor een vergelijkbaar delict heeft hij negen jaar gevangenisstraf gekregen in 2002. Voor welk delict is onduidelijk.

De Amsterdammer stelt dat zowel het meisje uit Heesch als de vrouw uit Nootdorp liegt. Naar de behandeling van zijn rechtszaak wilde hij volgens zijn advocaat niet komen. ,,Hij is moe van de hele zaak."