Volledig scherm
Daniël van der Stoep. © anp

Cel voor politicus die seks wilde met te jonge meisjes

Oud-Europarlementariër Daniël van der Stoep (35) heeft vijf maanden celstraf gekregen, waarvan drie voorwaardelijk, omdat hij geprobeerd heeft minderjarige meisjes in bed te lokken door ze geld en cadeautjes aan te bieden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten. Een van de meisjes was nog 14 toen ze voor het eerst werd benaderd en is de dochter van een oud-partijgenote van Van der Stoep.

Oud-CDA'er en oud-PVV'er Van der Stoep was goed bevriend met een vrouw die samen met hem in de partij 'Artikel 50' zat, waarmee de politicus meedeed aan de Europese verkiezingen van 2014. Daardoor kwam hij in contact met de toen nog minderjarige dochter van de vrouw en twee eveneens minderjarige vriendinnen van het meisje.

In 2013 en 2014 deed Van der Stoep vele malen pogingen de meisjes in zijn bed te krijgen, samen met hem te douchen of bij hem thuis te laten slapen. Hij nam de meisjes herhaaldelijk mee uit eten, gaf ze geld en bood ze cadeaus aan. Ook zou hij ze zelfs cocaïne hebben geboden. Als tegenprestatie zeurde hij vaak om seks (,,Ik ben geen fucking monnik''), maar de meisjes bleven dat steevast weigeren.

Bescherming
Toen de vader van een van de meisjes de berichten op haar telefoon las, deed hij aangifte. Volgens het Openbaar Ministerie doet het feit dat de meisjes wél de cadeaus en het geld aannamen, niks af aan het strafbare feit. ,,De wet is juist bedoeld om minderjarige meisjes tegen dit soort beïnvloeding te beschermen,'' aldus de officier van justitie.

Van der Stoep zelf zegt geen seksuele bedoelingen te hebben gehad, maar op veel vragen van de politie over zijn pikante toespelingen wilde hij geen antwoord geven. De rechter achtte zijn pogingen de meisjes te verleiden bewezen en gaf hem vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk (met een lange proeftijd van 5 jaar, omdat Van der Stoep geen berouw toont). Naast de celstraf moet Van der Stoep ook nog 240 uur werkstraf vervullen.

'Belachelijk'
,,Belachelijk vonnis,'' reageert Van der Stoep zelf, in een korte telefonische reactie. Hij gaat in hoger beroep. ,,Ik heb niks strafbaars gedaan. Ik ga er vanuit dat het in hoger beroep wordt terug gedraaid.''

Van der Stoep zat in het verleden voor de PVV in het Europees Parlement. Hij verliet die partij in 2011 nadat hij onder invloed van alcohol een ongeluk had veroorzaakt.

  1. Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij
de aanleg van zonneparken
    PREMIUM

    Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij de aanleg van zonnepar­ken

    Natuur- en milieuorganisaties scharen zich achter een plan van de sector om zonneparken natuurvriendelijker te maken. Opmerkelijk, omdat zij fel gekant waren tegen grootschalige zonneparken op het platteland. Paddenpoeltjes en bijenkasten tussen de panelen voorkomen echter niet dat de snel oprukkende velden vol blikkerende panelen ons landschap verder aantasten, stelt Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman.