Volledig scherm
Een bij een shishalounge gevonden handgranaat. © Persbureau Heitink

Celstraf voor gebruik handgranaten wordt verdubbeld

Wie een handgranaat bezit of gebruikt, riskeert in de toekomst acht jaar cel. De Tweede Kamer wil de maximumstraf verdubbelen en heeft groen licht van justitieminister Ferd Grapperhaus.

Drugs- en andere criminelen grijpen steeds vaker naar handgranaten om bijvoorbeeld onderlinge rekeningen te vereffenen. Het aantal incidenten met dergelijke explosieven verdubbelden vorig jaar. En de teller van 2019 is nu alweer halverwege de eindstand van 2018. Ook bij veel plofkraken worden de spotgoedkope explosieven gebruikt. 

Om de georganiseerde misdaad te bestrijden moet daarom niet alleen de straf voor automatische wapens worden verdubbeld, zoals Grapperhaus voorstelde, maar ook die op handgranaten, vinden CDA en D66. Wie een handgranaat gebruikt is er immers ook overduidelijk op uit slachtoffers te maken. Hij neemt waarschijnlijk zelfs een nog groter risico een onschuldige te treffen. De beide regeringspartijen hebben steun van een Kamermeerderheid.

Vooral in Amsterdam worden er regelmatig handgranaten aangetroffen. Alleen al in de Spuistraat was het dit jaar al drie keer raak.