Volledig scherm
Otis Cohen (10) kreeg het welkomstpakket bij het inchecken. © Dan Cohen

Center Parcs haalt Heinekenproducten uit 'kinderkoffertje'

Vakantieparkgigant Center Parcs heeft besloten een welkomstpakket met daarin drie blikjes 0.0 van Heineken niet meer aan te bieden aan gezinnen. Een Britse vakantieganger was zó verbolgen over de aanwezigheid van de heinekenproducten in het 'kinderpakket' dat hij een klacht indiende.

Volgens Center Parcs Nederland is het welkomstkoffertje geen kinderpakket. ,,Het is een gezinskoffertje met  daarin verschillende sampels, waarvan de inhoud elke drie maanden verandert. Dit keer zaten er producten van Heineken in. Het koffertje is bedoeld voor het hele gezin, en niet alleen voor kinderen."

Center Parcs begrijpt de verwarring rondom het vrolijk uitziende welkomstpakket: ,,Het wordt aangeboden bij de balie, en kinderen vinden het natuurlijk altijd leuk om cadeautjes te krijgen. Dus zullen het ook vaak kinderen zijn die het koffertje aannemen." Ook de vormgeving van het kartonnen koffertje doet vermoeden dat het een cadeau is voor de jonge vakantieganger. Op de voorkant staan vrolijke plaatjes en achterop staat een kleurrijke kinderpuzzel met de tekst: 'Speel het reiskofferspel'. 

Reclame Code Commissie

De Britse Dan Cohen uit Londen was in ieder geval niet blij het met cadeau, dat tijdens het inchecken bij Center Parcs Het Heijderbos in Limburg aan zijn twee kinderen werd gegeven. ,,Ik was stomverbaasd dat ze dit aan mijn zoon hebben gegeven. Het promoten van bier bij kinderen, ook al is het alcoholvrij, vind ik onacceptabel." Cohen besluit uiteindelijk een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie in Nederland. De RCC bevestigt de klacht, en heeft de zaak in behandeling genomen.

Center Parcs en Heineken hebben inmiddels besloten om de sampling van alcoholvrije producten via het welkomstkoffertje per direct te stoppen. Volgens Center Parcs gebeurt dit onder meer 'zo een vervelend gevoel bij ouders te voorkomen'. Heineken zegt nooit de bedoeling te hebben gehad om minderjarigen in contact te brengen met alcoholvrije producten en heeft daarom besloten de sampling van de alcoholvrije producten via het welkomstkoffertje per direct te stoppen. ,,Wij betreuren de onbedoelde gang van zaken uiteraard ten zeerste."

Bij Center Parcs gaan ze de inhoud van de koffertjes nog maar eens extra onder de loep nemen. Daarnaast gaat ze er op letten dat de koffertjes in de toekomst eerst in de handen van ouders komen 'zodat zij de keuze kunnen maken wat zij wel en niet aan hun kinderen willen geven.'

Volledig scherm
De achterkant van het koffertje. © Dan Cohen
Volledig scherm
Beelden van het welkomstkoffertje. © Dan Cohen