Volledig scherm
© ANP

Chaos bij opstellen Europese lijst PVV

EU-hater Geert Wilders wilde als lijsttrekker van de PVV de Europese verkiezingen in. Hij was bang dat anders zijn achterban op 22 mei niet zou gaan stemmen. Uiteindelijk zag hij van zijn plan af, omdat hij 'in principe' niet naar Brussel wil.

Dat blijkt uit interne documenten van de PVV in handen van het AD. Op twee van de kandidatenlijsten die zijn opgesteld, stond de naam van Wilders bovenaan. Die optie kwam voort uit de angst voor een lage opkomst onder PVV-aanhangers bij de komende verkiezingen. Alleen Wilders zou dat kunnen voorkomen.

De lijst van de PVV is uiteindelijk onder chaotische omstandigheden tot stand gekomen. Wilders blijkt amper vertrouwen te hebben in prominente partijgenoten. PVV-senator Martin van Beek werd na een onhandige mail afgeserveerd als 'een rat' en 'een stoker'. Andere kandidaten kwamen op een zogenoemde 'Lijst Boos' terecht, omdat Wilders vreest dat ze heibel gaan schoppen.

De huidige PVV-lijsttrekker, Marcel de Graaff, werd op het allerlaatste moment tot nummer 1 gebombardeerd, omdat allerlei kandidaten afhaakten na de commotie over Wilders' uitlatingen dat er 'minder Marokkanen' in Nederland zouden moeten zijn. Complicerende factor was dat de PVV-leider geen Kamerleden naar Brussel wilde sturen uit angst voor nieuwe onrust in de Haagse fractie.

Ook onder de huidige kandidaten voor het Europees parlement heerst nog steeds grote onvrede. Zo liet de nummer 9, Willie Dille, in een mail aan Wilders weten zeer ontevreden te zijn over het 'totale gebrek aan waardering'. ,,Jouw grootste fout is dat je je vertrouwen aan de verkeerde mensen geeft en dat loyaliteit en toewijding en kunde niet gewaardeerd worden."

Wilders hoopt de komende verkiezingen de grootste partij te worden van Nederland. In sommige peilingen staat de PVV momenteel bovenaan.

Wilders zat sinds oktober samen met Europarlementariër Laurence Stassen en Kamerlid Joram van Klaveren in de selectiecommissie voor de Europese verkiezingen. Aan sollicitanten geen gebrek. Zo meldden zich onder anderen drie Tweede Kamerleden en vier Eerste Kamerleden. Ook drie zittende Europarlementariërs, zeven statenleden, een paar gemeenteraadsleden, vier voormalige Tweede Kamerleden en enkele tientallen mensen 'van buiten' hadden gesolliciteerd.