Volledig scherm
Bart Nijman van GeenStijl ondertekende namens een stichting een aanvraag voor een tegencampagne. © anp

Chaos bij toekenning van subsidies referendum

Het referendum over Oekraïne is maanden voordat het wordt gehouden al op een complete puinhoop uitgedraaid. Tientallen organisaties moeten in alle haast een nieuwe subsidieaanvraag indienen omdat de referendumcommissie verwarring heeft gezaaid bij de aanvraagprocedure.

Quote

Wij kregen de aanvraag terug, omdat bleek dat alle anderen verbonden aan die stichting ook hadden moeten tekenen. Maar dat stond nergens op het formulier, werd niet genoemd in de aanvullen­de informatie en er stond maar één handteke­ning­vak­je

Bart Nijman

Organisaties die een campagne voor en tegen het handelsverdrag met Oekraïne willen voeren, zitten nu met de handen in het haar. Dat blijkt uit een rondgang van het AD langs verschillende organisaties die subsidie hebben aangevraagd.

Stichtingen, politieke partijen en individuen kunnen een aanvraag indienen om een deel van de 2 miljoen euro subsidie te krijgen die is uitgetrokken voor het referendum dat op 6 april gehouden wordt over het verdrag tussen Oekraïne en de EU. Organisaties en bedrijven krijgen maximaal 50.000 euro. Particulieren kunnen aanspraak maken op 5000 euro.

GeenStijl
Een van de problemen is dat organisaties ineens meerdere handtekeningen moeten aanleveren, terwijl er op het aanvraagformulier maar plek was voor één krabbel. Bart Nijman van GeenStijl ondertekende namens een stichting een aanvraag voor een neutraal-campagne. ,,Wij kregen de aanvraag terug, omdat bleek dat alle anderen verbonden aan die stichting ook hadden moeten tekenen. Maar dat stond nergens op het formulier, werd niet genoemd in de aanvullende informatie en er stond maar één handtekeningvakje.''

Doordat de inzendtermijn van de subsidieaanvraag opnieuw begint te lopen, vissen organisaties die eerder zeker waren van steun, nu mogelijk achter het net. Ook zijn ze bang dat campagnes pas later kunnen beginnen.

Boos
Secretaris-penningmeester Michiel van Hulten van de stichting Stem voor Nederland is boos: ,,De referendumcommissie heeft er een zootje van gemaakt. Ik hoop dat ze snel met een oplossing komt die recht doet aan de oorspronkelijke regeling. Aanvragers mogen niet het slachtoffer worden van fouten van de commissie."

Beja Kluiters die namens Stichting Spoetnik verzoek deed voor een voorcampagne, kwam eveneens bedrogen uit. ,,Wij dachten alles volgende regeltjes gedaan te hebben, blijkt dat je de statuten van je stichting moet opsturen, terwijl er in de toelichting alleen om een uittreksel van de Kamer van Koophandel werd gevraagd.'' Bovendien was er volgens Kluiters iets mis met het postbusnummer van de referendumcommissie. ,,Bij het briefhoofd eindigt de postcode op AS, maar op het postkantoor kreeg ik te horen: maar mevrouw dit adres bestaat helemaal niet. Blijkt onderaan de brief een andere postcode te staan.''

Ingewikkelde situatie
De referendumcommissie, die uit vijf academici bestaat, is zich van geen kwaad bewust. ,,Alles stond in de toelichting op het aanvraagformulier, daar was geen woord Spaans bij", aldus professor Aletta Blomberg, lid van de commissie. ,,Bovendien is het logisch dat wij ons strikt aan de regels houden. Het geld dat wij uitgeven komt wel uit de algemene middelen." Begrip voor de klagers heeft ze wel. ,,Het is een ingewikkelde situatie. Ik kan me voorstellen dat je zegt: 'shit!' als je opeens een nieuwe aanvraag moet indienen."

GeenStijler Nijman betreurt het de referendumcommissie 'pas achteraf komt' met de aanvullende eisen. ,,Dat is wel een beetje flauw,'' vindt hij. ,,Maar ik wil voor deze ene keer de nuancekaart spelen, nu ben ik eens niet uit op een oorlogje.''