Chaos dreigt bij import vanuit Verenigd Koninkrijk na brexit
De overheid heeft geen idee welke Britse producten er precies in onze schappen liggen. En dat terwijl in het slechtste brexitscenario – een vertrek van het Verenigd Koninkijk uit de EU zonder akkoord – over 2,5 maand al die producten moeten worden gecontroleerd als ze ons land binnenkomen. Chaos dreigt.
Het kabinet klopt zich op de borst door te zeggen dat ons land zich goed voorbereidt op een eventuele harde brexit. Maar controleren en inspecteren van producten gaat lastig als er geen complete lijst met Britse producten beschikbaar is.
Het speciale brexitloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft zo’n overzicht niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook niet. ,,De handelsvolumes zijn wel bekend’’, zegt een woordvoerder van de NVWA. ,,Maar welke producten waar in de supermarkt liggen, dat weten we niet.’’
Welke producten waar in de supermarkt liggen, dat weten we niet
Volgens de woordvoerder is er nu geen gespecificeerde lijst, omdat het Verenigd Koninkrijk nog deel uitmaakt van de interne markt van de EU. Een bijzonder verweer, aangezien de NVWA een van de diensten is die zich juist nadrukkelijk moet voorbereiden op de brexit. Zo worden 140 nieuwe medewerkers aangetrokken. Zij moeten voedsel en levende dieren controleren.
Duurder
Een eventuele no-dealbrexit betekent ook dat Britse producten die hier in de supermarkt liggen, duurder worden. Het Verenigd Koninkrijk hoort dan niet langer bij de interne markt van de EU. Net als voor alle andere landen buiten de EU gelden dan ook importtarieven voor Engelse producten als een potje Marmite of stuk cheddarkaas.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2017 meer dan 23 miljoen producten uit het Verenigd Koninkrijk in ons land werden ingevoerd. Voeding en levende dieren staan op nummer 1. Het CBS heeft wel een gespecificeerd overzicht met het soort goederen dat uit het Verenigd Koninkrijk ons land binnenkomt. Denk aan ‘kaas en wrongel’, ‘bereide voedingsmiddelen’ en ‘alcoholhoudende drank’. Maar dat wordt niet verder gespecificeerd in bijvoorbeeld ‘stilton’ en ‘whisky’.
Niemand weet precies hoe hoog tarieven op Britse producten in het geval van een no-deal zullen worden. Zolang er geen apart handelsakkoord is, valt alle handel met de EU terug op de standaardregels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO).
Import
Die tarieven bieden een indicatie van wat ons te wachten staat. Als de interne markt wegvalt, wordt het Verenigd Koninkrijk in principe een zogeheten ‘derde land’, vergelijkbaar met de Verenigde Staten, stelt de Kamer van Koophandel. En voor spullen uit de VS zijn de importtarieven – per productsoort – bekend.
Volgens die gegevens zou een potje Marmite 3,8 procent duurder worden. De prijs van een flesje Worcestershire sauce stijgt met in ieder geval 7,7 procent. Britse cheddarkaas wordt per kilo 1,67 euro duurder. En een glimmende nieuwe Jaguar wordt liefst 10 procent duurder.
Maar het blijft niet alleen bij importtarieven. Volgens de Kamer van Koophandel komen er ook nog extra douanekosten en eventuele extra ‘markttoegangsvereisten’ bovenop. Dat maakt de verkoopprijs van een potje Marmite (nu zo’n 3 euro in de winkel) al snel minimaal 10 cent hoger.
Maar is ook goed nieuws: de prijs van Schotse whisky stijgt volgens de WHO niet, omdat voor alcohol andere regels gelden. Grote kans dat de Britten de tarieven wel zullen verhogen om extra te verdienen aan de wereldwijd populaire single malts. In dat geval is er altijd nog de Ierse whiskey als alternatief.
Marmite: 3,07 euro bij Albert Heijn + 3,8 procent = 3,19 euro
Worcestershire sauce: 1,64 euro bij Albert Heijn + 7,7 procent = 1,77 euro
HP Sauce: 2,15 euro bij Albert Heijn + 7,7 procent = 2,32 euro
Cheddar (210 gram): 3,22 euro bij Albert Heijn + 0,35 euro = 3,57 euro
Johnnie Walker Red Label (70 cl): 19,99 euro bij Gall&Gall = mogelijk zelfde prijs
Jaguar XE: vanaf 50.970 euro + 10 procent = 56.067 euro
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
‘Needle spiken’ was ook meer dan 100 jaar geleden al een mysterieuze misdaad
Gedrogeerd worden met een injectienaald tijdens het stappen. De afgelopen weken kwamen er meerdere meldingen binnen in Nederland, maar bewijzen zijn er nog altijd niet gevonden. Is het de perfecte misdaad? Of is er iets anders aan de hand? ,,Het is vreemd dat er nog geen naalden zijn gevonden.” -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Veel slachtvarkens en bloeddonoren besmet met hepatitis E: ‘Virus uit de stal komt zo op ons bord’
Veel slachtvarkens en en een groeiend aantal bloeddonoren zijn besmet met hepatitis E. Dat blijkt uit cijfers van bloedbank Sanquin en de Universiteit Utrecht. Het virus waart rond bij 90 procent van de varkensstallen. Veel besmette dieren worden bovendien aangeleverd voor de slacht. -
Harde brexit, no-dealbrexit, motie van wantrouwen... Snapt u het nog?
Harde brexit, no-dealbrexit, motie van wantrouwen... Snapt u het nog? We zetten de belangrijkste begrippen op een rij.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Zorgen over de Brexit? Die heeft eigenaresse Engelse delicatessewinkel in Utrecht niet
Moeten liefhebbers van Engelse delicatessen als crumpets en cakes, al jaren verkrijgbaar in de Engelse en Amerikaanse delicatessenwinkel Jac Bostelaar, door een mogelijke Brexit vrezen voor hun lekkernijen? Niet als het aan eigenaresse Jolanda ligt:„Vóór de EU ging het ook prima.” -
45
Speciaal politieteam dat Nederlandse FBI moest worden alweer opgedoekt
Het speciale politieteam MIT dat na de moord op Derk Wiersum in 2019 was opgetuigd om de georganiseerde misdaad te bestrijden, gaat alweer op de schop. Dat is een enorme blamage voor het huidige en vorige kabinet.