Chauffeur Fortuyn noemt proefverlof 'onbegrijpelijk'

Hans Smolders, de chauffeur van Pim Fortuyn, reageert verbijsterd op de uitlatingen van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). De raad heeft bepaald dat Volkert van der Graaf op proefverlof zou moeten mogen.

'Dit is de zoveelste voor burgers onbegrijpelijke beslissing. Ik ben steeds heel genuanceerd geweest in dit verhaal om geen olie op het vuur te gooien, maar nu is het een keer genoeg. De wereld is in orde, maar bestuurders die van alles bekokstoven in achterkamertjes verpesten het,' vertelt hij aan persbureau Novum.

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 voor de ogen van zijn chauffeur Smolders doodgeschoten op het mediapark in Hilversum. Smolders achtervolgde Van der Graaf tot een arrestatieteam hem kon inrekenen.

Smolders kondigt aan een verzoek bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in te dienen om te voorkomen dat Van der Graaf volgend jaar voorwaardelijk vrijkomt.

Van der G. is sinds 2007 een of meerdere malen met 'incidenteel verlof' geweest, beweert hij zelf. Hij doelt daarmee op het bijzonder verlof dat hij kreeg toegewezen voor de begrafenis van zijn oma.

Reactie PVV
De PVV wil ook niet dat Volkert van der G. met proefverlof gaat. De partij van Geert Wilders laat in een reactie weten dat Fred Teeven zich moet houden aan de toezegging die hij een jaar geleden deed tijdens een debat.

De staatssecretaris zei toen dat wanneer sprake is van maatschappelijke onrust of een geschokte rechtsorde iemand niet vervroegd in vrijheid mag worden gesteld, aldus de PVV. 'De PVV verwacht dan ook van de staatssecretaris dat hij zich een vent toont, zijn rug recht houdt en de toezegging van nog geen jaar geleden in stand houdt.'

Teeven wil volgende week een beslissing nemen, waarin hij alle omstandigheden meeneemt. PVV-Kamerlid Lilian Helder zal woensdag echter nog een debat aanvragen over het proefverlof van Volkert van der G., liet de partij weten.

De Tweede Kamer wil wel over het eventuele verlof van Volkert van der G. debatteren, maar pas als staatssecretaris Fred Teeven een beslissing heeft genomen.