Chauffeur vrijgelaten na dood 'geel hesje’: andere Nederlander verdacht

VideoDe 56-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur die zaterdagavond werd aangehouden op verdenking van van de dodelijke aanrijding van een demonstrant in een geel hesje, is weer vrijgelaten. Hij blijkt niets met de aanrijding te maken te hebben, zo maakte de Nederlandse politie maandagochtend bekend. Er is sprake van een verwisseling. 

Volgens het Belgische Openbaar Ministerie is de verdachte inmiddels bekend, maar is hij nog niet opgepakt. De politie is wel bij zijn huis geweest, maar hij was niet aanwezig. De chauffeur zou hebben gereden in een vrachtwagen met oplegger.

De verwarring met de Dongense trucker zou zijn ontstaan, toen de werkelijke verdachte nog voor de grens een afslag pakte. De Dongense vrachtwagenchauffeur was de enige in een truck die de grens passeerde. Na het ongeluk ontstond er ruimte waarna hij is gaan rijden en de grens kon passeren.

Vrachtwagens verwisseld

De Dongense chauffeur werd zaterdagavond opgepakt op verzoek van de Belgische autoriteiten. Hij werd verdacht van het opzettelijk aanrijden van een demonstrant op de snelweg bij Visé, net over de grens bij Maastricht. Naar nu blijkt zijn in België twee vrachtwagens verwisseld. Hij was wel in Visé, maar was niet betrokken bij de aanrijding.

De Dongenaar is gisteren op last van de onderzoeksrechter weer vrijgelaten. Hij blijkt helemaal niet betrokken bij de aanrijding en is ook geen verdachte meer, zegt de politie maandagochtend. Ook de truck van de man, die vrijdagavond laat in beslag is genomen, is weer teruggegeven. 

Belgische man omgekomen

Het slachtoffer van de dodelijke aanrijding was een 50-jarige man uit België. Hij protesteerde met twintig anderen in gele hesjes op de snelweg tussen Luik en Maastricht. Daarbij hielden ze al het vrachtverkeer tegen. Overig verkeer mocht over een andere rijstrook wel doorrijden.

Het ging mis toen een vrachtwagen ook over deze rijbaan wilde doorrijden. Het slachtoffer probeerde hem tegen te houden, door met een moersleutel op de zijruit te tikken. Toen de chauffeur gas gaf, belandde de man in het gele hesje onder de wielen. Hij stief ter plekke. Een andere demonstrant raakte gewond.

Chauffeur doorgereden

De Belgische politie wilde de vrachtwagen daarna begeleiden naar een parkeerplaats. Maar de chauffeur reed door en raakte uit het zicht van de politie. Aan de hand van het genoteerde kenteken kwam de politie zaterdag uit in Dongen. De verdachte vrachtwagen stond daar geparkeerd. Die is zaterdag weggesleept naar een hangar, waar de politie zaterdagmiddag onderzoek heeft gedaan.

De Dongense chauffeur werd zaterdag rond 22.00 uur opgepakt, na een Europees aanhoudingsbevel van de Belgische autoriteiten. Gisteren is hij verhoord, in een gesprek waarin het onder andere zou gaan over mogelijke uitlevering aan België. Aan de hand daarvan en het onderzoek, heeft de onderzoeksrechter later op de dag bepaald dat deze man niets met de aanrijding te maken heeft gehad. 

Demonstrant omgekomen bij actie gele hesjes op snelweg bij Visé.
Volledig scherm
Demonstrant omgekomen bij actie gele hesjes op snelweg bij Visé. © Nick Rompelberg
  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”