Volledig scherm
© ANP

Chauffeurs staken vanaf maandag buiten de spits

Buschauffeurs blijven staken, maar ze doen dat volgende week wel alleen buiten de spits. De vakbonden FNV en CNV roepen hun leden op om tijdens de ochtend- en avondspits gewoon te rijden. 

Maar tussen 10.00 uur en 15.00 uur staan bussen in het hele land stil. Ook na 19.00 uur 's avonds laten stakende chauffeurs hun bus geparkeerd staan. Het streekvervoer ligt al sinds woensdag grotendeels plat. Ook dit weekend wordt er gestaakt.

Volgens de bonden zijn dit 'publieksvriendelijke acties'. ,,Ongelofelijk balen dat het zo moet, dit is het laatste dat chauffeurs willen. Maar er is geen keus. Er moet gewoon echt iets gebeuren aan de belachelijk hoge werkdruk in het streekvervoer'', zegt onderhandelaar van FNV Streekvervoer Paula Verhoef.

CNV liet eerder al weten buiten de spits verder te staken. De bond zegt hier 'in ieder geval' tot woensdag mee door te willen gaan. FNV noemt nog geen dag. 

Actieleider Jeroen Warnaar zegt dat er nog te weinig 'beweging is bij de werkgevers' in de cao-onderhandelingen. FNV roept leden op om ook in het weekend niet uit te rijden. CNV laat die keuze aan de individuele leden over en heeft er geen formele oproep toe gedaan.

Volstrekt onduidelijk

De werkgevers in het streekvervoer, waar overigens ook regionale spoorverbindingen bij horen, zijn er klaar mee. ,,Het publiek wordt hier helemaal gek van'', zegt voorzitter Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). ,,Wij begrijpen hier niets van. Het is nu echt volstrekt onduidelijk waar de reiziger aan toe is.''

Chauffeurs en machinisten van regionale vervoersbedrijven voeren al langer actie voor betere arbeidsvoorwaarden, onder andere met een estafette van regionale stakingen. Er wordt onderhandeld over een cao voor 12.000 werknemers in het streekvervoer. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, minder werkdruk en extra (plas)pauzes. VWOV noemt die eisen onhaalbaar en onbetaalbaar.