Volledig scherm
Een voorbeeld van een website die de strijd in Syrië verheerlijkt. © Screenshot

'Cheerleader' op internet inspiratie voor de jihadisten

Jihadisten zoals de Brusselse aanslagpleger Nemmouche worden op internet toegejuicht. De Amerikaan Jibril en de Australiër Cerantonio ('Cheerleader) roepen via Facebook op naar Syrië te gaan. Nederlandse sites flirten met de jihad. Internet is voor moslims een bron van inspiratie geworden.

Quote

Wat die sites en deze boodschap­pen zo gevaarlijk maakt, is dat geweld wordt goedge­praat.

Hoogleraar Edwin Bakker

Musa Cerantonio werd 29 jaar geleden geboren in Australië, waar hij werd gedoopt tot katholiek. Maar de dagen die hij in de kerk sleet, liggen lang achter hem. Op zijn 17de bekeerde Cerantonio zich tot de islam, nu is hij superpopulair bij Syriëgangers uit de hele wereld.

'Cheerleader', wordt hij door onderzoekers genoemd. Via Facebook 'inspireert' hij zijn 'vrienden' - ook in Nederland - te vechten tegen het regime van de Syrische president Assad.

Aan de populariteit van Musa Cerantonio kan alleen de Amerikaan Ahmad Musa Jibril tippen, concluderen de wetenschappers van het toonaangevende International Center for the Study of Radicalism in Londen. 'Sociale media zijn voor westerse strijders niet alleen een bron van informatie, maar ook een bron van inspiratie geworden', schrijven zij.

En dat is allesbehalve onschuldig, concludeert hoogleraar Edwin Bakker, die is gespecialiseerd op het gebied van terrorisme. 'Wat die sites en deze boodschappen zo gevaarlijk maakt, is dat geweld wordt goedgepraat.'

Zeker nu de Franse ex-Syriëganger Mehdi Nemmouche (29) is aangehouden, omdat hij drie mensen zou hebben neergeschoten in Brussel. Niemand kan meer om het door veiligheidsdiensten al lang voorspelde gevaar dat geradicaliseerde jongeren vormen heen. Tegelijkertijd zijn de internetberichten die mede verantwoordelijk zijn voor die radicalisering, moeilijk aan te pakken. Bakker: 'Vooral omdat de mensen die ze plaatsen net binnen de grenzen van de wet blijven.'

Veroordeeld
Het geldt ook voor Cerantonio en Jibril. Hoewel die laatste samen met zijn vader werd veroordeeld tot een celstraf wegens ondermeer bankfraude, geld witwassen en wapenbezit, kan hij zijn berichten op internet nog steeds ongestoord plaatsen. En dat terwijl ten tijde van zijn aanhouding wel duidelijk was dat Jibril een radicale salafistische website runde.

Dat Jibril en Cerantio ook in Nederland aanhangers hebben is duidelijk, maar Edwin Bakker vertelt dat de kracht van Nederlandse extremistische bewegingen op internet niet moet worden onderschat.

'Lokale politiek spreekt Nederlandse jongeren veel meer aan dan het grote verhaal.' Soms worden de Nederlandse websites uit de lucht gehaald, maar dat lijkt weinig verschil te maken, laat een rondgang op internet zien. Er bestaan talloze websites en profielen van mensen die openlijk flirten met de jihad in Syrië.

Lifestyle
Sommigen verheerlijken de strijd alsof het een lifestyle is. Ze provoceren met jihadistische symbolen of de zwarte al-Qaeda-vlag in hun profielfoto's op sociale media. Ook delen ze boodschappen van 'broeders' die strijden aan het front, of plaatsen ze strijdliederen. Sommige strijders in Syrië, zoals Omar Yilmaz, houden een dagboek op internet bij en worden vereerd met duizenden 'likes'.

De groeiende aanhang van de propagandasites neemt volgens Bakker inmiddels zulke grote vormen aan dat het ook voor de veiligheidsdiensten steeds moeilijker wordt om alles in de gaten te houden. 'Het is bijna niet meer mogelijk om de scène de klok rond te controleren. Dat betekent dat de risico's toenemen. De dreiging van aanslagen is zeker groter geworden.'

Wellicht is het toevallig: Jibril riep volgens een kennis ooit op 'joodse kinderen tot wezen te maken'. Ex-Syriëganger Nemmouche sloeg toe in het Joods Museum in Brussel.