Volledig scherm
Foto ter illustratie © REUTERS

China leent panda's aan Ouwehands Dierenpark

China leent twee reuzenpanda's aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Peking bekend. ,,Ze zijn een teken van de bijzondere band tussen China en Nederland", aldus de bewindsman.

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn voor een vijfdaags staatsbezoek in China. © ANP
Quote

Er is vandaag geschiede­nis geschreven

Directeur Marcel Boekhoorn

Met de komst van de reuzenpanda's vanuit China naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgen dierenliefhebbers voor de tweede keer de kans om het bijzondere dier in Nederland in het echt te bewonderen. Wereldwijd zijn er slechts zeventien dierentuinen waar de bedreigde dierensoort buien te zien is.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft een overeenkomst voor de komst van beide dieren gesloten het Chinese staatsbosbeheer. Volgens haar biedt het een kans om op andere dierenbeschermingsprogramma's samen te werken. ,,Het biedt de kans expertise en ervaring uit te wisselen en bij te dragen aan onderzoek, fok- en natuurbeschermingsprogramma's'', aldus de bewindsvrouw. De dieren komen binnenkort naar ons land.

Bijzonder
Ouwehands Dierenpark is dolgelukkig met het nieuws. ,,Er is vandaag geschiedenis geschreven", zei de dolgelukkige directeur Marcel Boekhoorn. Het dierenpark heeft bijna vijftien jaar lang gewerkt om panda's te kunnen krijgen. ,,Ik ben blij dat we het vertrouwen hebben gekregen van de Chinezen en van onze eigen regering", aldus Boekhoorn. 

Ouwehand's begint ,,zo snel mogelijk" met de bouw van een verblijf voor de panda's. Boekhoorn hoopt op veel extra bezoekers. ,,Panda's zijn dure dieren. Ze eten 50 kilo bamboe per dag, dat kost op jaarbasis een groot bedrag." Het dierenpark moet de Chinezen ook een miljoen per jaar 'huur' betalen. Dat geld wordt besteed aan natuurbescherming en behoud van de panda's.

Bezoek
Koenders en Dijksma zijn samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in China. Vooraf werd al gespeculeerd of het bezoek panda's op zou leveren. China gunt zijn beste vrienden namelijk de zwart-wit dieren, als symbool van de bijzondere relatie en vriendschap met het land. De beslissing wordt op het hoogste niveau genomen en president Xi Jinping moet zijn instemming betuigen.

China heeft panda's jarenlang ingezet als diplomatiek smeermiddel. Tegenwoordig worden pandastellen uitgeleend, tegen een vergoeding van zo'n 2 miljoen per jaar en met de aantekening dat eventuele nakomelingen ook China toebehoren. Er zijn wereldwijd maar 17 dierentuinen die panda's hebben.

China heeft in het verleden vaker panda's gegeven of uitgeleend aan bezoekende buitenlandse leiders. President Xi bezocht vorig jaar tijdens zijn staatsbezoek aan België samen met het Belgische koningspaar het in 2013 aan Pairi Daiza uitgeleende berenkoppel Xing Hui en Hao Hao. Maleisië kreeg vorig jaar twee panda's ter gelegenheid van de viering van 40 jaar diplomatieke relaties.

Wild
In het wild komt de reuzenpanda alleen in China voor. Het aantal is de afgelopen jaren afgenomen omdat hun leefgebied mede door toedoen van de mens steeds kleiner is geworden. Uit laatste telling bleek dat er nog ongeveer 1850 reuzenpanda's in het wild leven.

De dieren hebben een hoge aaibaarheidsfactor vanwege de dikke, zwart-witte vacht en de donkere ringen om hun ogen en hun bijzondere manier van eten, zittend op hun achterwerk. De beesten eten vrijwel uitsluitend bamboe dat in grote hoeveelheden voorkomt in het natuurlijk leefgebied. Bij de geboorte weegt een jong ongeveer 100 gram. Een volwassen dier kan het gewicht van ongeveer 100 kilo bereiken.

De voortplanting van de panda's is niet eenvoudig. Het vrouwtje is slechts één tot hooguit drie dagen per jaar vruchtbaar. Dit bemoeilijkt de kansen van een mannetje om voor nageslacht te zorgen. Om de dierensoort in stand te houden, verblijven koppels in dierentuinen om voor nakomelingen te zorgen. De beesten staan er echter om bekend dat ze niet erg gewillig zijn als het de voortplanting in gevangenschap betreft.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement