Volledig scherm
De Terebint in Nieuwleusen © Google Streetview

Christelijk opvanghuis blij met vervolging

Het streng christelijke opvangcentrum De Terebint in Nieuwleusen (Overijssel) is blij met de vervolging van een 72-jarige oud-pleegmoeder van een van de gezinshuizen. Niet omdat de huidige directie denkt dat zij echt kinderen heeft misbruikt en mishandeld en hen heeft onderworpen aan een streng christelijk regime, maar omdat de visie van het opvangcentrum op de kwestie dan eindelijk kan worden verteld.

Dat heeft het bestuur van De Terebint laten weten. Over het opvangcentrum op orthodox-gelovige grondslag wordt al jaren in de openbaarheid geklaagd, maar het bestuur wilde tot nu toe nooit reageren. 'Vanuit het bijbelse principe: word je geslagen, keer dan de andere wang toe.'

Het Openbaar Ministerie maakte eerder deze maand bekend dat de 72-jarige oud-pleegmoeder voor de rechter moet verschijnen. Naar het bestuur van De Terebint is ook deze maand een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Volgens verschillende oud-bewoners is De Terebint meer een sekte dan een opvangcentrum.

'De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft na twee bezoeken geen maatregelen tegen ons genomen. De grootste groep klagers in de media is familie van elkaar. Tegenover hun klachten staan honderden dankbetuigingen die wij ook ontvingen', aldus het bestuur. Volgens het bestuur is in elke instelling wel iemand te vinden die ontevreden is vertrokken.