Volledig scherm
Het logo van de kinderboekenweek © kinderboekenweek

Christelijke scholen tegen griezelige Kinderboekenweek

Christelijke basisscholen hekelen het thema van de Kinderboekenweek 'Gruwelijk eng', die volgende week woensdag begint. Ze vinden dat het kinderen onnodig bang maakt en dat boeken over geesten en spoken niet bij het geloof passen. Honderden scholen zijn overgestapt naar de Christelijke Kinderboekenweek.

Griezelen, spoken, geesten; honderden christelijke basisscholen moeten er niets van hebben. Zij vinden dat de Kinderboekenweek haar doel compleet voorbijschiet. ,,We willen het lezen bevorderen, niet de kinderen bang maken'', zegt Jeroen de Bruin, directeur van de Rotterdamse Heijbergschool.

Natuurlijk, een beetje griezelen is prima, want angst is een emotie die iedereen kent. Maar de boeken die de Kinderboekenweek heeft geselecteerd, gaan deze scholen te ver.

Spinnen

Ondanks dat basisschool De Blinkerd in het Zuid-Hollandse dorp Monster staat, laten ook deze leraren 'Gruwelijk eng' aan zich voorbijgaan.

,,Wij gaan het wel hebben over bang zijn, maar dan bang zijn voor het gat waar je doorheen moet zwemmen in het zwembad, angst om naar de brugklas te gaan of angst voor spinnen. Heksen, monsters en vampiers komen bij ons niet aan de orde", zegt directeur Huig Taal. ,,Vanuit onze christelijke identiteit vinden wij het gewoon niet passen om dat te promoten. Dat wordt vanuit de Bijbel ook gezegd, dat je daar geen aandacht aan moet besteden."

Basisschool Het Kompas in Maasdijk doet helemaal niet mee met de kinderboekenweek. ,,Groep 8 gaat die week op kamp en daardoor zijn er toch al niet veel kinderen op school, maar we waren ook niet enthousiast over het thema. Dus dat valt mooi samen”, aldus directeur Ellen Kuijvenhoven.

Bij haar op school zal je in de boekenkasten geen griezelige boeken tegenkomen, zoals de Griezelbus. ,,Los van het christelijke aspect, zijn er ook kinderen die van dit soort boeken gewoon wakker liggen of er nachtmerries van krijgen. Er zijn zoveel verschillende boeken. Dan vind ik het wel jammer dat de organisatie van de kinderboekenweek zo’n thema kiest.”

Aanpassing
De scholen hebben zelf het thema veranderd, bijvoorbeeld in 'Spannend', of gaan aan de slag met 'Bibbers in de Buik', het thema van de Christelijke Kinderboekenweek. Die heeft 40 procent meer aanvragen van scholen gekregen voor werkpakketten en moest zelfs bijbestellen. ,,We horen van scholen dat ze niet achter het thema van de Kinderboekenweek staan. Ze vinden dat griezelen te veel wordt gecultiveerd. Even lekker griezelen, daar voelen ouders zich niet prettig bij'', verklaart directeur Coen Verboom.

Quote

Wij hebben het thema een positieve­re draai gegeven. Iedereen is wel eens bang, maar dat hoeft niet, God zorgt voor je

Coen Verboom

De boodschap van de Christelijke Kinderboekenweek spreekt sommige scholen meer aan. ,,Wij hebben het thema een positievere draai gegeven. Iedereen is wel eens bang, maar dat hoeft niet, God zorgt voor je'', aldus Verboom. Normaliter werken zo'n 700 scholen met de boeken die in het christelijke pakket zitten. Nu zijn dat er een kleine 1000. Flink meer dan Verboom had verwacht, want hij heeft in allerijl extra pakketten laten drukken. Toch heeft de Kinderboekenweek zelf nauwelijks kritiek gekregen en doen ongeveer evenveel scholen mee als vorig jaar. ,,Inclusief veel christelijke scholen'', reageert woordvoerder Job Jan Altena. ,,De ervaring leert dat veel kinderen via kinderboeken op een veilige manier kennis kunnen maken met angst en enge situaties.''

De Kinderboekenweek koos vaker thema's die op weerstand stuitten. Zo haakten al in 2005 christelijke scholen af op 'De Toveracademie', omdat ze zich niet wilden inlaten met occulte praktijken.