Volledig scherm
Leerlingen van een basisschool in Den Haag genieten van een paasontbijt op school. © ANP

Christelijke scholen zwakken paasviering af

Protestantse en rooms-katholieke basisscholen in Den Haag zwakken het christelijk karakter van hun paasvieringen af om ouders van islamitische leerlingen te behagen. Soms wordt de bovenkant van paasstokken afgebroken als leerlingen niet mogen rondlopen met een kruis.

,,De leerlingpopulatie kan leidend zijn voor de mate waarin het paasfeest wordt gevierd’’, aldus Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter van Lucas Onderwijs, de katholieke onderwijskoepel in Den Haag. ,,Scholen pakken de viering heel uiteenlopend aan. Sommigen doen het nog wel heel traditioneel.’’

Eind vorig jaar ontstond al rumoer, omdat scholen in Amsterdam hun kerstvieringen minder christelijk zouden hebben gemaakt onder druk van islamitische ouders. Het kerstdiner veranderde op een aantal openbare scholen in een eindejaarsdiner.

Multiculturele wijken

In Den Haag zeggen leiders van christelijke en rooms-katholieke scholen dat het in multiculturele wijken beter is om de paasviering aan te passen aan de voornamelijk niet-christelijke leerlingen. Zo wordt op de protestantse school O3 bij de paaswandeling het bovenste deel van het kruis dat de kinderen dragen afgebroken als islamitische kinderen niet met een christelijk symbool willen rondlopen. ,,Voor ons is het belangrijker dat iedereen zich hier welkom voelt dan vasthouden aan conservatieve tradities’’, zegt O3-directeur John Verhoeff.

Op ’t Palet in de Schilderswijk wordt tijdens het paasontbijt altijd een link gelegd met de koran. ,,Op deze manier is er herkenning bij de kinderen’’, zegt leerkracht Sebahat Yildiz . Soms zijn ouders het alsnog niet eens met de viering. ,,Dan ga ik met ze in gesprek. Meestal komen we er wel uit.’’

De schoolleiders erkennen dat deze genuanceerde omgang met het christelijk geloof voor sommige christelijke ouders een reden is om voor een andere school te kiezen. ,,Het is tegenstrijdig: enerzijds moeten christelijke scholen ferm voor hun tradities staan, anderzijds moeten we respect hebben voor elkaar en ons begripvol opstellen'', zegt Van Vliet.

Verus, de landelijke vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, vindt dat scholen zelf mogen bepalen hoe zij inhoud geven aan Pasen. ,,We kunnen en willen niet van een afstand oordelen over keuzes die scholen hierin maken en vinden het begrijpelijk dat scholen rekening houden met hun populatie’’, zegt woordvoerder Wouter van den Berg.