ChristenUnie: geen hosanna na regeringsdeelname vol compromissen
updateOp basis van de eerste exitpoll lijkt het erop dat de ChristenUnie zijn regeringsdeelname met één zetel verlies heeft moeten bekopen. De partij gaat volgens de eerste schattingen van vijf naar vier, na vier jaar meeregeren en een wat fletse verkiezingscampagne.
Delen per e-mail
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt het in een reactie ‘nog te vroeg om na te denken over meeregeren’ in een volgend kabinet. Segers, die hoopt na de daadwerkelijke uitslag alsnog opgelucht adem te kunnen halen, heeft geen spijt van zijn deelname aan het kabinet-Rutte III. ,,Wij kijken dankbaar terug op wat we hebben kunnen doen”, zegt hij. ,,We hadden willen laten zien dat je niet afgestraft wordt voor verantwoordelijkheid nemen.”
In een eerste reactie tegenover de NOS gaf Carola Schouten, de afgelopen vier jaar minister van Landbouw namens de partij, aan te hopen dat de partij in de definitieve uitslag de verloren vijfde zetel weer terugkrijgt.
Onzichtbaar
Lange tijd zag het ernaar uit dat de ChristenUnie de enige partij zou zijn die níet op verlies kwam te staan na regeren met de VVD. Vanaf het begin stond de partij van Gert-Jan Segers stabiel op de huidige vijf zetels of op winst – tot een piek van zeven zetels aan toe.
Toch was de campagne de ChristenUnie vrij onzichtbaar. De partij mag dan in de coalitie zitten, maar met het bescheiden zeteltal van vijf was dat niet genoeg om een plek bij de prominentste verkiezingsdebatten te bemachtigen. Alleen bij het slotdebat mocht Segers aantreden. De stelling die hij zélf meenam in het debat met Jesse Klaver wist de GroenLinks-leider uit zijn handen te slaan door over medische ethiek te beginnen, een onderwerp dat gevoelig ligt bij de ChristenUnie-achterban.
Die achterban leek het niettemin te waarderen dat de ChristenUnie regeringsverantwoordelijkheid nam. Niet voor niets lanceerde de partij een speciale site waar alle resultaten uit Rutte III staan opgesomd. De teller staat inmiddels op 178: van geld voor cultureel erfgoed zoals kerken tot zelfmoordpreventie.
Diezelfde achterban leek het te accepteren dat dat betekende dat er ook offers moesten worden gebracht. De partij sprak dan graag over een ‘meloen’ (zoals de afschaffing van de dividendbelasting) die ‘doorgeslikt moest worden’. Maar slikken deden ze, want de handtekening van Segers stond nou eenmaal onder het regeerakkoord en een man een man, een woord een woord.
Moria
Ook het vluchtelingenstandpunt bleef een lastig punt voor de partij. Aanvankelijk werd het kinderpardon niet verruimd (later wel, tot grote vreugde van de achterban). En de deal die na de brand in vluchtelingenkamp Moria werd gesloten (Nederland vangt 100 kwetsbaren uit het kamp op, en nodigt 100 vluchtelingen minder uit via de VN) kon op kritiek en onbegrip rekenen.
De grote vraag is of de voordelen voor de meeste ChristenUnie-leden uiteindelijk op hebben gewogen tegen de nadelen. De exitpoll suggereert dat de partij in ieder geval niet rijkelijk beloond is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Personeel Makro in onzekerheid over baan: ‘Spanning is om te snijden’
Zo'n driehonderd werknemers bij groothandelsketen Makro verliezen door een reorganisatie hun huidige baan. Makro telt zeventien vestigingen in ons land en wil zijn verkooporganisatie veranderen. De medewerkers die boventallig worden verklaard, kunnen solliciteren op een andere functie binnen het bedrijf. ,,De spanning is om te snijden.’’ -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
Van Ark: dilemma over hoe hoog de zorgbonus wordt én wie 'm krijgt
Het is ‘een dilemma’ hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer. Zorgvakbond NU’91 noemt het ook erg ongepast dat Van Ark nu met deze discussie komt. ,,Mensen weten niet hoe ze al dat werk moeten verzetten. En deze discussie werkt niet echt motiverend.” -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
Spoorboekje
Echt betrouwbare uitslag vereist vanavond (en vannacht) geduld
De uitslag van de landelijke verkiezingen is vanavond te volgen op meerdere tv-zenders en nieuwswebsites. De waarschuwing luidt echter: ga niet blindelings af op de exitpolls die meteen na het sluiten van de stembussen worden gepubliceerd. Er kan - meer dan anders - nog een hoop veranderen gedurende de avond en nacht.
-
VIDEO
Prognose: VVD met 35 de grootste, Kaag knalt naar tweede plaats
De VVD van lijsttrekker Mark Rutte lijkt met afstand de grootste partij van Nederland te zijn geworden. De partij scoort 35 zetels, meldt de verkiezingsdienst van persbureau ANP. D66 is de tweede partij geworden met 24 zetels. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
Frank in quarantaine
Ondertussen blijft die grote doos met spuiten maar bijna onaangeroerd
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 395. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.