Volledig scherm
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en Wouter de Jong (voorzitter Verkiezingsprogrammacommissie) tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. © ANP/Jerry Lampen

ChristenUnie wil relatietherapie in basispakket

De ChristenUnie wil dat relatietherapie voor stellen wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dat is te lezen in het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij.

Naast de relatietherapie in het basispakket wil de CU onder andere een lager eigen risico in de zorg realiseren, een sociale dienstplicht invoeren en de basisbeurs voor studenten weer laten terugkomen.

In de discussie over de identiteit van Nederland komt de ChristenUnie met het plan om die - naar Amerikaans voorbeeld - vast te leggen in een preambule bij de Grondwet. In dat voorwoord moeten 'de dragende waarden' van onze samenleving worden benoemd. Volgens de partij zijn die waarden menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid, naastenliefde, verdraagzaamheid, zorg voor de schepping en geloofsvrijheid.

In Hoopvol realistisch: voorstellen voor een samenleving met toekomst staan meer voorstellen om de Grondwet aan te passen. Om discriminatie op grond van handicap of geaardheid te verbieden moeten die termen worden toegevoegd aan Artikel 1, vindt de partij. Ook moeten de Nederlandse en Friese taal én gebarentaal worden verankerd in de Grondwet.

Daarnaast moet het recht op leven worden vastgelegd in de Grondwet en moet er een constitutioneel hof komen die wetten toetst aan de Grondwet. Die speciale rechtbank moet wetten ook naar de prullenbak kunnen verwijzen.

Andere punten: 
- Net als het CDA wil de ChristenUnie het belastingstelsel op de schop doen. Zo moeten er twee belastingtarieven komen: inkomens tot 70.000 euro betalen dan een basistarief van 35 procent belasting, hoge inkomens betalen een toptarief van 49 procent. Ook wil de ChristenUnie inkomen uit werk en inkomen uit vermogen op dezelfde manier behandelen.

- Voor Defensie trekt ChristenUnie gul de portemonnee: er moet structureel minimaal 2 miljard euro bijkomen. Ook moet er 1 miljard extra naar ontwikkelingssamenwerking.

- Er wordt geld vrijgemaakt voor een IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere en voor een metro naar Schiphol en Amsterdam-West.

- Eerder had de partij in deze krant al bekend gemaakt voorstander te zijn van een maatschappelijke dienstplicht voor iedereen die 18 jaar wordt. Zij mogen er 10 jaar over doen om 6 maanden vrijwilligerswerk te doen. Daar staat wel een kleine vergoeding tegenover.

- Ook wil de ChristenUnie de basisbeurs weer terughalen van weggeweest.