Volledig scherm
Claimbureau Aviclaim start ruim tweehonderd rechtszaken tegen de Ierse budgetvlieger. © REUTERS

Claimbureau spant tweehonderd rechtszaken aan tegen Ryanair

Het claimbureau Aviclaim start meer dan tweehonderd rechtszaken tegen Ryanair vanwege de stakingen die afgelopen zomer plaatsvonden bij de luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf hoopt zo Ryanair te dwingen tot compensatie. Tot nu toe weigert Ryanair de claims uit te betalen: volgens de Ierse maatschappij is een staking van eigen personeel overmacht.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie sprak eerder al uit dat stakingen van eigen personeel binnen de invloedssfeer van een luchtvaartmaatschappij liggen en dat het dus geen overmacht kan zijn. Ryanair komt op haar beurt met voor het bedrijf gunstige uitspraken van rechters in Duitsland, Spanje en Italië. 

Remco Kuilman, oprichter van het commerciële claimbureau Aviclaim, zegt dat er voor ruim 400.000 euro aan claims ligt van Nederlandse Ryanair-reizigers. ,,We zijn ervan overtuigd dat passagiers die de dupe waren van het personeelsconflict van Ryanair recht hebben op compensatie.’’ Op de website van het bedrijf is een lijst gepubliceerd van de 203 Ryanair-vluchten waarvoor een rechtszaak wordt aangespannen.

Nog meer claims

Ook andere commerciële claimbureaus proberen Ryanair te dwingen tot compensatie. EU-claim zegt rechtszaken voor te bereiden voor 2400 passagiers die zijn gedupeerd door de budgetvlieger. Zelf kunnen passagiers ook een claim indienen bij een luchtvaartmaatschappij. Veel mensen kiezen er echter voor om een bedrijf achter de vordering aan te laten gaan. Het bedrijf ontvangt dan een deel van de claim. Ook in andere landen worden claims ingediend tegen de luchtvaartmaatschappij. Alleen in Nederland, België en Duitsland is er al voor zeker 1,3 miljoen euro aan schadeclaims ingediend.

De Ierse budgetmaatschappij ligt al tijden onder vuur vanwege haar klantonvriendelijke houding. Het bedrijf weigert claims uit te betalen aan gedupeerde reizigers. De Consumentenbond stapte vorige week al naar de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport. Zij willen dat de inspectie ingrijpt en maatregelen neemt tegen Ryanair.