Volledig scherm
© ANP

Clash dreigt tussen Zwarte Piet-demonstranten en PSV-hooligans

Tijdens de Sinterklaasintocht in Eindhoven dreigt er een confrontatie te komen tussen Zwarte Piet-demonstranten en hooligans van PSV. De harde kern roept op het protest bij de Catharinakerk te dwarsbomen.

De 20 à 30 actievoeders tegen Zwarte Piet kregen van de gemeente Eindhoven toestemming voor hun protest. Niet op het 18 Septemberplein, waar vele honderden kinderen de intocht vieren, maar op de verhoging bij de Catharinakerk. De Sint en zijn gevolg komen hier rond 13.00 uur langs. De intocht eindigt op het 18 Septemberplein, waar tot 16.00 uur feestelijke activiteiten plaatsvinden.

Kick Out Zwarte Piet

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) vraagt vandaag in een vijftiental steden ‘op vreedzame wijze aandacht voor de racistische aspecten van de stereotiepe karikatuur ZwartePiet’. In Nijmegen werd het protest afgeblazen, na een reeks bedreigingen aan het adres van de actievoerders. Ondertussen heeft Kick Out ook de demonstratie in Den Helder afgezegd vanwege bedreigingen. Ook vanuit Eindhoven heeft KOZP bedreigingen ontvangen, zegt woordvoerster Naomie Pieter. ,,Maar niet in die omvang dat we de demonstratie daarvoor schrappen. Het is gebruikelijk dat bij een aangekondigde actie van ons dit soort mails binnenkomt, daar zijn we inmiddels aan gewend geraakt.”

Via social media kondigden hooligans van PSV afgelopen week al aan met een tegenactie te komen. Mocht er op 17 november een protest zijn in Eindhoven, dan kan de demonstratiegroep een bezoekje verwachten van de harde kern van PSV”, viel er te lezen op Facebook.

De gemeente en politie zijn hiervan op de hoogte van de actie en houden de actie scherp in de gaten. Er worden extra mensen ingezet om toe te zien op een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie. Over de omvang van de inzet doen zij geen nadere mededelingen.

Grondrecht

Burgemeester Jorritsma wijst er op dat demonstreren een grondrecht is: ,,Of je nu vóór of tegen Zwarte Piet bent, iedereen heeft recht op zijn mening en mag die publiekelijk uitdragen. Dit maatschappelijk debat woedt al jaren en kenmerkt zich helaas te vaak door weinig respect voor elkaars standpunten.” De burgemeester roept op tot dialoog: ,,Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om toch vredig naast elkaar te leven. Wij leven in een dynamische samenleving die snel verandert, dat vraagt van ons allemaal om ook begrip te hebben voor mensen waar je het hartgrondig mee oneens bent. Dat begrip ontstaat pas als je echt in gesprek gaat met elkaar.”

De stichting Sint-Nicolaas, die de intocht organiseert, heeft ‘alle vertrouwen’ in de door gemeente en politie getroffen maatregelen. ,,Niemand hoeft zich zorgen te maken”, zegt voorzitter Leontine van Kollenburg. ,,Het wordt gewoon een prachtige dag.” Van Kollenburg is blij met het besluit van de burgemeester om de actievoerders niet op het 18 Septemberplein toe te laten. ,,Dat zou niet fijn zijn, wij staan daar om feest te vieren. Maar op het Catharinaplein mogen zij uiteraard hun statement maken. Wij komen er voorbij en lopen gewoon door.”