Maurice Limmen
Volledig scherm
Maurice Limmen © ANP

CNV: jongeren dupe van WW-plan VVD en PvdA

Vooral jongeren dreigen de dupe te worden van het plan van VVD en PvdA om te bezuinigen op de WW. Door het voornemen uit het regeerakkoord om de opbouw van WW-rechten te beperken, moeten zij veel langer hebben gewerkt voor ze in aanmerking komen voor een uitkering. Vicevoorzitter Maurice Limmen van vakcentrale CNV heeft dat maandag gezegd.

In het regeerakkoord staat dat een werknemer in de eerste 10 jaar één maand WW-recht opbouwt per gewerkt jaar. Daarna wordt dat een halve maand per gewerkt jaar. De maximale WW-duur wordt teruggebracht van 38 naar 24 maanden. Bovendien heeft iemand straks nog maar 1 jaar recht op een WW-uitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon. Daarna wordt dat 70 procent van het minimumloon.

Limmen heeft berekend dat iemand die op zijn 25e begint te werken in het nieuwe systeem op zijn vroegst op zijn 63e voldoende arbeidsverleden heeft opgebouwd om recht te hebben op een maximale WW-duur van 2 jaar. Op dit moment heeft iemand die werkloos wordt al recht op 3 maanden WW als hij in de 36 weken voor hij werkloos werd 26 weken heeft gewerkt.

Het nieuwe regime moet op 1 juli 2014 ingaan. De WW-rechten die een werknemer dan al heeft opgebouwd, mag hij meenemen. Maar volgens Limmen is de overgangsregeling 'een wassen neus', omdat ook voor deze groep geldt dat de maximale uitkeringsduur wordt teruggebracht naar 2 jaar.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?