Volledig scherm
PREMIUM
Vluchteling Elya stelt in azc Dronten te zijn geïntimideerd door COA-medewerkers nadat hij zijn beklag deed over hoe er is omgegaan met zijn melding over verkrachting in het asielcentrum. © Frans Paalman

‘COA intimideerde Elya om verklaring over afraden aangifte verkrachting aan te passen’

Medewerkers van opvangorgaan voor asielzoekers COA in Dronten hebben de homoseksuele vluchteling Elya afgelopen week geïntimideerd en onder druk gezet om zijn verklaring over de handelwijze van COA-medewerkers aan te passen, stelt hulporganisatie LGBT Asylum Support. Die hebben Elya, zo stelt hij, afgeraden aangifte te doen van verkrachting door twee mannen op het asielzoekerscentrum in Dronten in mei. Het COA ontkent dat er sprake is geweest van intimidatie van Elya. 

Elya (30) vertelde anderhalve week geleden aan deze site dat hij in mei in asielzoekerscentrum Dronten gedrogeerd en verkracht is door twee mannen en sindsdien gedwarsboomd wordt door politie en COA in zijn pogingen daarvan aangifte te doen. De leiding van het azc Dronten zou bovendien maandenlang niets gedaan hebben om slachtoffer en vermeende daders te scheiden.  COC Nederland, belangenorganisatie voor LHBTI’s, en een andere voormalig bewoner van azc Dronten bevestigden de afwijzende houding van het opvangorgaan bij het doen van aangifte van zedenzaken. 

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.