Volledig scherm
Een azc in Oisterwijk, Brabant. © Pix4Profs / Jules van Iperen

COA: meer azc’s in westen van Nederland

De opvang van asielzoekers moet de komende jaren beter worden gespreid over Nederland. Vooral in het westen van het land zullen nieuwe opvanglocaties moeten komen. Dat zegt Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van opvangorganisatie COA, vandaag in een interview met deze site.

Het COA heeft momenteel 70 opvanglocaties in Nederland. Daarvan zijn er relatief weinig in het westen van het land. ,,En er lopen de komende jaren een aantal overeenkomsten af, zoals in Rotterdam en Rijswijk. We zullen dus in die regio van het land moeten gaan praten”, zegt Schoenmaker. Op de website van het COA staan momenteel maar tussen de tien en vijftien azc's in West-Nederland.

Eerlijke verdeling

De opvangorganisatie wil een eerlijke verdeling van het aantal opvanglocaties door Nederland. Ook van belang is dat asielzoekers zo dicht mogelijk worden opgevangen bij de gemeente waar ze uiteindelijk gaan wonen als ze een verblijfsvergunning krijgen. ,,Als een gemeente al snel contact kan opnemen met een aankomend statushouder, dan kan dat positief uitwerken op de integratie en participatie.”

Asielzoekers uit veilige landen als Marokko en Algerije, die vrijwel niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, moeten juist in een aparte opvanglocatie terechtkomen. Een deel van die asielzoekers zorgt voor veel overlast en agressie op de azc’s en criminaliteit in de regio eromheen. Als het aan Schoenmaker ligt, wordt dat een ‘gevangenisachtige setting’.

,,Ik vind dat die opvang er binnen een paar maanden moet zijn, we praten erover met het ministerie en het gevangeniswezen. Dan komen die personen niet meer in de reguliere opvang, dat zal echt helpen.” Ondertussen worden de grootste overlastgevers nauwgezet gevolgd. ,,We werken met een top X-achtige aanpak, zoals ze in Amsterdam de Top 600 van criminelen hebben.”

VluchtelingenWerk Nederland reageert positief op het plan van het COA om meer kleinschalige opvangvoorzieningen te realiseren, beter verspreid over het land.  ,,Daar pleiten we al jaren voor. Het is veel beter voor de integratie van vluchtelingen om niet steeds te hoeven verhuizen en in hun netwerk te kunnen blijven dat ze tijdens de opvangperiode opbouwen", stelt een woordvoerder van VluchtelingenWerk.

  1. Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolopdracht’
    PREMIUM
    video

    Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolop­dracht’

    Het bleek een gigantisch misverstand. Terwijl de politie gisteren in de veronderstelling verkeerde dat op het ROC in Nijmegen een schietpartij dreigde, bleek in werkelijkheid dat leerlingen scenes uit het populaire computerspel Grand Theft Auto naspeelden. Volgens de studenten ging het om een schoolopdracht. Iets wat de school met klem tegenspreekt. De politie meldt op haar beurt dat de 25-jarige jongeman die werd aangehouden erg veel geluk heeft gehad.