Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Aboutaleb (links) spreekt de nieuwe Rotterdamse wethouders toe tijdens hun installatie. © ANP

Coalitie Rotterdam al na twee dagen aan het wankelen

De Rotterdamse coalitie (Leefbaar, D66 en CDA) staat al na twee dagen op springen, nu blijkt dat Leefbaar-wethouder Ronald Schneider 'een ordinaire coup' heeft gepleegd. Partijleider Joost Eerdmans heeft crisisberaad uitgeschreven.

Het onderlinge wantrouwen in Leefbaar, met veertien zetels Rotterdams grootste partij, is zo groot dat een scheuring niet is uitgesloten. Als dat gebeurt, komt ook de coalitie van Leefbaar, D66 en CDA in gevaar.

De onrust binnen de Leefbaarfractie is ontstaan doordat Schneider deze week in het diepste geheim een monsterverbond sloot met de voltallige oppositie. Ook vijf leden van zijn eigen partij kreeg hij mee, waarna hij de Leefbaar-voorkeurskandidaat Ingeborg Hoogveld het nakijken gaf.

Onrust de kop indrukken
Gisteren gonsde het van de geruchten bij Leefbaar en de onvrede over de 'coup' van Schneider groeide met de minuut. Eerdmans hoopt de onrust nog dit weekeinde de kop in te drukken. 'Het is duidelijk dat we moeten praten', zegt Eerdmans, die met Schneider sinds donderdag deel uitmaakt van het Rotterdamse college. Maarten Struijvenberg is de derde Leefbaar-wethouder.

De Rotterdamse coalitie heeft een uiterst krappe meerderheid van 23 van de 45 raadszetels. Als het Leefbaar niet lukt de gelederen te sluiten, dan bestaat de kans dat de partij uiteenvalt in rivaliserende fracties.

Lees verder in het AD: 'De verdeeldheid bij Leefbaar is groot, de spanning is om te snijden.'