Volledig scherm
© ANP

Coalitie wil overal 130 op A2

Automobilisten mogen straks overal op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht 130 kilometer per uur rijden. Dat heeft de regeringscoalitie afgesproken, op voorstel van de VVD. Zo moet een einde komen aan de wirwar van snelheidslimieten.

Nu gelden op het traject nog uiteenlopende maximumsnelheden. Op het eerste stuk, vanaf Amsterdam gezien, mag 100 kilometer per uur worden gereden. Van Vinkeveen tot Maarssen mag 's avonds en 's nachts het gaspedaal worden ingedrukt tot 130, maar daarna gaat de limiet van 100 weer op tot Utrecht.

De snelheidsbeperkingen hebben te maken met verkeersveiligheid, de natuur en luchtkwaliteit. De huidige situatie zorgt echter voor grote verwarring bij automobilisten en massa's torenhoge boetes. Onlangs bleek dat de trajectcontroles op de A2 afgelopen jaar voor bijna een derde van alle snelheidsboetes zorgden, goed voor 48 miljoen euro. In totaal werden bijna 1 miljoen boetes geïncasseerd. Daarom wil de VVD nu, met steun van coalitiepartner PvdA, bij de begrotingsbespreking van Infrastructuur en Milieu een einde maken aan 'zonder twijfel de grootste ergernis van iedere automobilist'.

Boeings
Het liberale Kamerlid Barbara Visser vindt de huidige norm van 100 kilometer per uur vanwege de verkeersveiligheid klinkklare onzin. ,,We hebben het hier over de mooiste snelweg van Nederland, zo breed als een landingsbaan voor Boeings. Verkeersveiligheid speelt geen rol." Het is eerst de bedoeling dat de snelheden tussen Amsterdam en Utrecht 's avonds en 's nachts overal naar 130 gaan. Zodra het juridisch mogelijk is, zal 'zo snel mogelijk' daarna ook overdag de limiet worden verhoogd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement