De Canal Parade door de Amsterdamse grachten. De boten parade is het hoogtepunt en de afsluiting van de Gay Pride van Amsterdam
Volledig scherm
De Canal Parade door de Amsterdamse grachten. De boten parade is het hoogtepunt en de afsluiting van de Gay Pride van Amsterdam © ANP

COC Amsterdam wil Huffnagel weg als voorzitter Pride: ‘Vluchtelingenuitspraak is druppel’

Uitspraken van Frits Huffnagel over de vluchtelingencrisis zijn bij COC Amsterdam compleet in het verkeerde keelschat geschoten. De voorzitter van de lokale afdeling, Vanny Reyes, wil dat de VVD’er vertrekt bij de organisatie van de Pride, bekend van de jaarlijkse botenparade. Zolang Huffnagel daar de voorzitter van is, schort COC in Amsterdam alle samenwerkingen op.

Directe aanleiding zijn uitlatingen van Huffnagel eerder deze week. ,,Die mensen moeten hier niet naartoe komen”, sprak de oud-wethouder van onder meer Amsterdam over vluchtelingen in het programma Spraakmakers op Radio 1. ,,Er zijn er maar heel weinig die kans maken om hier te blijven en het is elke keer hetzelfde: wij zien een kind en denken dan ‘oh, wat zielig’. Terwijl: we zien niet de vader die erachter staat die misschien wel oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder die dat heeft gefaciliteerd.”

COC-voorzitter Reyes zegt als belangenbehartiger van de LHBTI+-gemeenschap na deze uitspraken niet anders te kunnen dan het vertrek te eisen van Huffnagel. ,,Onze achterban vraagt erom. Ik krijg heel veel verontwaardigde reacties binnen van onze leden, die vragen of wij stevig willen optreden.”

‘Wij zijn het volstrekt oneens met deze zeer ongenuanceerde en kwetsende uitspraken over vluchtelingen en migranten’, schrijft Reyes in een open brief aan de organisatie van de Pride. Hij wijst erop dat er ook LHBTI+-vluchtelingen meevoeren bij de Pride in Amsterdam afgelopen jaar. ‘Niet alle vluchtelingen zijn oorlogsmisdadigers en zitten zo in elkaar’, stelt Reyes.

De voorzitter wil best praten met het bestuur van de Pride, zegt hij, maar niet zolang Huffnagel er nog in zit. Zelf was Reyes eerder ambassadeur van het evenement. ,,De uitspraken zijn voor ons ook de druppel. Wij vragen al veel langer om een inclusief en divers bestuur van de Pride. In Amsterdam lopen meer dan 170 culturen rond.  De stichting bestaat echter nog altijd uit voornamelijk witte mensen, waar Amsterdammers zich niet altijd in herkennen. We willen dus graag een gesprek over de inhoud, niet alleen over de branding van de Pride.”

Frits Huffnagel
Volledig scherm
Frits Huffnagel © Daniel Cohen

Zowel Frits Huffnagel als de Pride Amsterdam hebben vandaag nog niet op vragen van deze site gereageerd. Wel gaf de organisatie gisteren, voordat het COC zijn vertrek eiste, een verklaring op Facebook. ‘Vanwege de commotie die omtrent deze uitzending is ontstaan willen wij voor de duidelijkheid melden dat Pride Amsterdam vindt dat personen die hun land ontvluchten vanwege hun geaardheid en/of genderidentiteit altijd een beroep moeten kunnen doen op de gastvrijheid van het vrije westen, dus ook op Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder.’

De landelijke afdeling van COC heeft zich vooralsnog niet achter de oproep van de Amsterdamse afdeling geschaard. Wel leverde de voorzitter ook kritiek op de uitlatingen van Huffnagel.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”