Volledig scherm
© ANP

Code geel: opnieuw zware buien in midden en zuiden

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het midden en zuiden van het land vandaag. Het meteorologisch instituut verwacht vanmiddag en -avond onweersbuien met lokaal veel neerslag. De zwaarste buien worden in het zuidoosten van het land verwacht.

De temperatuur kan vandaag oplopen van 17 graden in het zuidwesten tot zo'n 26 in het noordoosten. In de loop van de dag ontstaan er, aldus het KNMI, stapelwolken die in het midden en zuiden kunnen uitgroeien tot een regen of onweersbui.

Lokaal wordt in korte tijd veel neerslag verwacht, met onweer en hagel. Het zuiden en zuidoosten lopen de grootste kans op wateroverlast.

Zomers warm
Vanavond verdwijnen de buien en klaart het op, meldt Weerplaza. Zondag gaan we de zon veel zien, maar moeten we bedacht zijn op een lokale onweersbui. Morgen wordt het opnieuw zonnig en is het zomers warm met 25 tot 27 graden. Later op de dag maakt opnieuw het zuiden van het land kans op een stevig onweer.

Hoosbuien zorgden de afgelopen dagen al voor veel wateroverlast in het oosten en zuiden. Sinds vorige week stroomt warme, vochtige en onstabiele lucht ons land binnen, dat bijna elke dag voor forse regenval, onweer en hagel heeft gezorgd.

Op sommige plekken zorgde de hevige regenval grondverzakkingen tot gevolg. Het oosten en zuidoosten van Nederland werden het hevigst getroffen, maar ook de rest van Europa wordt geteisterd door noodweer.

Verschillende landen hebben te kampen gehad met hevige wateroverlast. In het Duitse Beieren vielen daardoor zes doden, in Frankrijk werden duizenden mensen geëvacueerd uit hun woningen. Bij het muziekfestival Rock am Ring, in Mendig nabij Koblenz, werden gisteren 51 mensen getroffen door de bliksem. 15 personen raakten zwaargewond.