Volledig scherm
Door ijzel en/of sneeuw kan het plaatselijk verraderlijk glad zijn. © ANP

Code geel vanwege verraderlijk gladde wegen vanavond

Als je vanavond nog naar buiten moet, pas dan goed op. Weerplaza waarschuwt voor ‘verraderlijke gladheid’. Het KNMI heeft code geel opgegeven voor vanavond en morgenochtend. 

Door de buien die vandaag in het hele land vielen zijn de meeste wegen nat, wat de kans op ijzel vergroot. ,,De lucht is nog vochtig en zeker in windluwe gebieden droogt het wegdek niet snel op. Tegelijkertijd daalt de temperatuur - nu nog tussen één en drie graden - wel snel. Rond een uur of negen kan het op de eerste plaatsen al vriezen en dus verraderlijk glad worden,” aldus Raymond Klaassen van Weerplaza.

De vrieskou van vanavond was al wel verwacht. Nu al wordt er op veel verschillende plaatsen gestrooid. ,,Maar op de wegen waar niet gestrooid wordt, zoals bruggetjes of viaducten, kan het nog wel verraderlijk glad zijn.” Het KNMI waarschuwt alle verkeersdeelnemers dan ook voor mogelijke hinder.

Schaatsplezier

De komende dagen blijft het koud, maar het wordt wel droger. De kans op gladheid neemt daarom af. ,,In de loop van volgende week kan er echt natuurijs ontstaan. Het water koelt de komende dagen verder af. Het ijs zal volgende week allemaal nog erg dun zijn, maar in het tweede deel van de week verwacht ik dat de eerste waaghalzen al wel op ondiepe slootjes het ijs proberen”, aldus Klaassen.