Code oranje vanwege gevaarlijk tropisch weer: pas goed op
Het KNMI heeft vanmiddag code oranje afgegeven vanwege de aanhoudende tropische temperaturen en droogte in Nederland. Er is ook de komende dagen nog sprake van extreme hitte, die gevaarlijke situaties op kan leveren.
Delen per e-mail
Het is echt héél heet voor Nederlandse begrippen
Code oranje wordt afgegeven wanneer het drie dagen achter elkaar boven de 30 graden wordt en 's nachts niet kouder wordt dan 18 graden. Vannacht kwam het kwik in een groot deel van het land niet eens onder de 20 graden, waardoor er sprake was van een tropennacht.
De komende dagen blijft het waarschijnlijk boven de 30 graden in vrijwel heel het land, waarmee we officieel te maken hebben met de 25ste hittegolf in ons land sinds we zijn begonnen met meten in 1901. Lokaal kan het zelfs 37 graden worden.
Hitteplan
De nieuwe weercode gaat vooralsnog niet gepaard met nieuwe maatregelen, zoals bijvoorbeeld een sproeiverbod. De maatregelen van het Nationaal Hitteplan blijven gewoon van kracht. Zo roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.
Ook wordt aangeraden lichamelijke inspanningen in de middag te beperken, zoals hardlopen. Daarnaast adviseert het RIVM om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en je goed te beschermen tegen de zon.
Extreem
Volgens meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza wordt met code oranje vooral benadrukt dat we te maken hebben met extreem weer, dat problemen met zich mee kan brengen. ,,Het is echt héél heet voor Nederlandse begrippen, dus hou daar goed rekening mee."
Door het extreme weer doen er zich allerlei problemen voor, waar mensen extra alert op moeten zijn. Zo heeft ProRail last van zogeheten 'spoorspattingen', waarbij het spoor door de hitte verbuigt als het ware gaat kronkelen, legt Lankamp uit. Ook zijn er problemen met sommige spoorbruggen, die niet meer open kunnen. Daarnaast is het lastig om treinen met deze temperaturen gekoeld te krijgen.
Ook zijn er meer problemen op de weg, zoals pechgevallen. Auto's hebben bijvoorbeeld geen koelvloeistof meer, of de airco valt uit. Ongelukken door onwelwordingen liggen op de loer.
Bekijk in de video hieronder welke oplossing dit verzorgingshuis in Crooswijk bedacht voor de hitte:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frank in quarantaine
Een wandeling met gedachten over kunst en moord
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 353. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Omstreden huisarts Elens blijft pas vaccineren na verplichte handtekening
Nog steeds laat de omstreden Meijelse huisarts Rob Elens patiënten die zich tegen corona willen laten vaccineren een verklaring ondertekenen. Hij heeft na de ophef van eind februari een extra brief bij hun vaccinatieoproep gevoegd, waarin hij uitlegt dat het gaat om het tekenen voor informatie. Wie niet wil tekenen, mag naar een andere huisarts voor een prik. De Inspectie is het er opnieuw niet mee eens. -
PREMIUMministers in crisistijd
‘Bij Hugo zie je aan zijn gezicht dat hij het zwaar heeft, Wouter krijgt vlekken’
Het kabinet regeert in een permanente crisis. Dat doet iets met de ministers, die ook moeten waken voor hun eigen welzijn. Vier bewindslieden vertellen openhartig hun verhaal: over stress en hoe je je rust pakt. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.
-
PREMIUMeis 10 jaar cel
Ron (38) slaat ‘beste maatje’ Habib dood na drinken ayahuasca: ‘Ik werd overgenomen door andere machten’
,,Ik voel me zwaar schuldig, maar aan de andere kant kan ik er ook niks aan doen. Ik werd overgenomen door andere machten.” Dat is het verhaal van de 38-jarige Tilburger Ron E., die 19 maart vorig jaar na het drinken van de hallucinerende drank ayahuasca zijn 'beste maatje’ Habib Makhmalchi doodsloeg. Het Openbaar Ministerie eiste vanochtend tien jaar gevangenisstraf tegen hem. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
LOCKDOWN57
Kabinet koerst op verlenging avondklok: ‘mensen groeien mee met maatregel’
De avondklok wordt na half maart verlengd, ook om eventuele andere versoepelingen mogelijk te maken, verwachten ingewijden. Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en iets meer ruimte voor detailhandel lijken het hoogst haalbare, voor terrassenopening dreigt weinig ruimte te zijn. Dit weekeinde hakt het kabinet de knoop door.