Volledig scherm
© ANP

Code oranje vanwege gevaarlijk tropisch weer: pas goed op

Het KNMI heeft vanmiddag code oranje afgegeven vanwege de aanhoudende tropische temperaturen en droogte in Nederland. Er is ook de komende dagen nog sprake van extreme hitte, die gevaarlijke situaties op kan leveren. 

Quote

Het is echt héél heet voor Nederland­se begrippen

Ben Lankamp, Weerplaza

Code oranje wordt afgegeven wanneer het drie dagen achter elkaar boven de 30 graden wordt en 's nachts niet kouder wordt dan 18 graden. Vannacht kwam het kwik in een groot deel van het land niet eens onder de 20 graden, waardoor er sprake was van een tropennacht.

De komende dagen blijft het waarschijnlijk boven de 30 graden in vrijwel heel het land, waarmee we officieel te maken hebben met de 25ste hittegolf in ons land sinds we zijn begonnen met meten in 1901. Lokaal kan het zelfs 37 graden worden. 

Hitteplan

De nieuwe weercode gaat vooralsnog niet gepaard met nieuwe maatregelen, zoals bijvoorbeeld een sproeiverbod. De maatregelen van het Nationaal Hitteplan blijven gewoon van kracht. Zo roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

Ook wordt aangeraden lichamelijke inspanningen in de middag te beperken, zoals hardlopen. Daarnaast adviseert het RIVM om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en je goed te beschermen tegen de zon.

Extreem

Volgens meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza wordt met code oranje vooral benadrukt dat we te maken hebben met extreem weer, dat problemen met zich mee kan brengen. ,,Het is echt héél heet voor Nederlandse begrippen, dus hou daar goed rekening mee."

Door het extreme weer doen er zich allerlei problemen voor, waar mensen extra alert op moeten zijn. Zo heeft ProRail last van zogeheten 'spoorspattingen', waarbij het spoor door de hitte verbuigt als het ware gaat kronkelen, legt Lankamp uit. Ook zijn er problemen met sommige spoorbruggen, die niet meer open kunnen. Daarnaast is het lastig om treinen met deze temperaturen gekoeld te krijgen. 

Ook zijn er meer problemen op de weg, zoals pechgevallen. Auto's hebben bijvoorbeeld geen koelvloeistof meer, of de airco valt uit. Ongelukken door onwelwordingen liggen op de loer. 

Volledig scherm
Hittemeter in De Bilt © ANP

Bekijk in de video hieronder welke oplossing dit verzorgingshuis in Crooswijk bedacht voor de hitte:

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.