Volledig scherm
Dit is de vermoedelijke dader. © Politie

'Coke-killer' Amsterdam is terug: drie toeristen onwel

Drie jonge Deense toeristen zijn in de nacht van woensdag op donderdag in Amsterdam onwel geworden door het gebruik van witte heroïne die verkocht werd als cocaïne. Dat maakte de gemeente vandaag bekend. De drie slachtoffers van 21, 22 en 24 jaar hebben het ziekenhuis inmiddels weer verlaten. De politie opent opnieuw de jacht op de 'coke-killer' en verspreidt beelden van de vermoedelijke dader.

De gemeente, Openbaar Ministerie, politie en GGD beginnen opnieuw met een grootschalige waarschuwingscampagne. ,,Het voorkomen van nieuwe slachtoffers gaat in deze situatie vóór opsporing en gaat vóór eventuele negatieve effecten op het imago van de stad.'' Alle hulpverlenende instanties zijn geïnformeerd."

De maxtrixborden die in november ook al werden ingezet zijn weer terug in de hoofdstad. Ook wordt er door promotieteams geflyerd op en rondom de uitgaanspleinen en worden er weer posters opgehangen in horecagelegenheden, coffeeshops, smartshops, hotels en hostels.

Mensen kunnen hun drugs binnenkort laten testen bij 30 smartshops in de stad. Zo'n test kan uitwijzen of er wel of niet sprake is van heroïne, maar niet of de drugs veilig of zuiver zijn.

Volledig scherm
De waarschuwingsborden zijn weer terug. © anp

Doden
Het is de eerste keer sinds 25 november dat er weer incidenten zijn rond witte heroïne. Vorig jaar stierven drie Britse toeristen nadat ze witte heroïne hadden gesnoven waarvan ze dachten dat het cocaïne was. Veertien anderen raakten onwel. 

Beloning
Het is nog onduidelijk of het bij de recente incidenten om dezelfde partij drugs gaat als vorig jaar. De politie vraagt iedereen die iets verdachts om de politie te bellen. De beloning van 15.000 euro die het Openbaar Ministerie eerder uitloofde voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de dader, is nog altijd beschikbaar.

  1. Justitie wil stelende butler van Huis ter Duin 1,5 jaar achter tralies

    Justitie wil stelende butler van Huis ter Duin 1,5 jaar achter tralies

    Het Openbaar Ministerie in Den Haag eist tegen de ‘stelende butler van hotel Huis ter Duin', Marcel J., 30 maanden cel waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De door de officier van justitie ‘geslepen diamantendief’ genoemde butler zegt zelf dat hij in een roes de juwelen stal van zijn baas en haar vrienden. En ze daarna verwisselde voor nepdiamanten zodat de slachtoffers niks merkten. ,,Ik werkte heel hard en werd op een voetstuk geplaatst. En daar ben ik de mist in gegaan.” Marcel vond dat hij te weinig verdiende en zegt spijt te hebben.