Volledig scherm
© ANP

Collega's horen live motoragent kermen: 'A15'

Daags na het ijzingwekkende ongeval op de A15, waarbij een agent zijn arm verloor, is het politiekorps Rotterdam-Rijnmond nog altijd ontzet. Veel agenten hoorden via de portofoon hun zwaargewonde collega kermen.

Het is donderdagmiddag rond 16.00 uur als er een korte, maar alarmerende reactie binnenkomt op het noodkanaal van de politie. 'A15...', klinkt het kermend. 'A15...' De melding is afkomstig van de zwaargewonde motoragent Dennis (37). Het bericht dat hij via de noodknop van zijn portofoon doorgeeft, gaat bij zijn collega's door merg en been.

Dennis is vlak daarvoor aangereden op de A15 bij Spijkenisse. Als hij een vrachtwagen aan de kant wil zetten voor een controle, botsen de twee. Hoe het ongeval ontstond, is nog niet bekend. De agent komt ongelukkig ten val, waarna de vrachtwagen over zijn rechterarm rijdt. Een paar tellen later zit hij op zijn knieën naast zijn motor. De mouw van zijn gele jas is verdwenen.

Noodknop
Met de druk op zijn noodknop opent Dennis alle communicatiekanalen. Vele collega's horen zijn hartverscheurende bericht en staan klaar om te helpen. Maar wat is er precies gebeurd en wáár op de A15 moeten ze zijn? Als er kort daarna 112-meldingen uit Spijkenisse binnenkomen, racet een groot aantal agenten die kant op.

De bestuurder van de rode DAF-truck, die na de botsing doorrijdt, wordt intussen klemgereden door automobilisten die het ongeval hebben zien gebeuren. De 40-jarige chauffeur, die voor een transportbedrijf in Melissant rijdt, wordt later aangehouden op verdenking van poging tot doodslag.

Amputatie
Dennis krijgt ter plekke eerste hulp en wordt daarna met grote spoed naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht. Daar ligt hij al na 10 minuten op de behandeltafel. Artsen moeten een groot deel van zijn arm amputeren. De agent moet voorlopig op de intensive care blijven.

De toedracht van het ongeluk tussen de oprit De Punt/Rozenburg en de afrit Spijkenisse is nog onduidelijk. De Haagse politie doet onderzoek. De chauffeur zit nog vast.

Een confronterende foto die internet op internet opdook werd gisteren massaal gedeeld en voorzien van steunbetuigingen. Een motorrijder had de foto gemaakt.