Volledig scherm
© Fotomontage AD

Collegegeld en boetes kunnen nu gewoon betaald worden via Tikkie

Je collegegeld of het tolgeld betalen per Tikkie: het lijkt onvoorstelbaar maar het kan tegenwoordig echt. Nu Tikkie het Nederlands betaalverkeer verovert kan de overheid niet achterblijven. 

Inmiddels gebruiken zes overheidsinstanties Tikkie. ,,Overheden zien hoe de app werkt en hoe ze het toe kunnen passen. Als het goed werkt, is dat een stimulans om door te gaan", aldus Roland Kroes, woordvoerder van ABN Amro. De bank verwacht dat zowel overheden als commerciële bedrijven steeds meer gebruik van de app zullen maken.

De instellingen die de app nu gebruiken zijn de gemeente Utrecht, de Westerscheldetunnel, de Hogeschool Rotterdam, de Erasmus Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en het regionale belastingcentrum Tribuut.

Papieren factuur

Er wordt in eerste instantie nog wel met een papieren factuur gewerkt. De verstuurde Tikkies worden gezien als een extra service. Zo kun je bij de gemeente Utrecht sinds april een boete voor vuilnis betalen via Tikkie, maar de Tikkie wordt enkel gebruikt als een herinnering aan de openstaande factuur. 

 Ook bedrijven hebben de app ontdekt. Zo heeft Spar University een app die gebruikmaakt van Tikkie, waardoor je je boodschappen ermee af kunt rekenen. Kroes: ,, Wij snappen het wel, want het is een makkelijke manier om te betalen, die je toevoegt aan de mogelijkheden voor je klant. Drie miljoen consumenten gebruiken Tikkie, en ook steeds meer bedrijven maken de stap. Waar we een maand geleden 500 bedrijven hadden die met Tikkie werkten, zijn dat er
inmiddels 1000."

Fraude

De Fraudehelpdesk is niet gelukkig met het gebruik van Tikkie door de overheid. De angst bestaat dat oplichters valse links zullen sturen, die naar een nepversie van Tikkie leiden. Dit gebeurde in het verleden ook al eens. Kroes reageert: ,,Tikkie doet hier onder meer wat tegen doordat zakelijke gebruikers die Tikkie gebruiken als geverifieerde organisatie worden weergegeven."