Volledig scherm
Pieter Derks. © -

Column Pieter Derks over diplomafetisj raakt gevoelige snaar

Hij heeft inmiddels al 1.2 miljoen views, twintigduizend likes en bijna 27.000 shares. Gisteren droeg Pieter Derks zijn wekelijkse column voor op Radio 1, en die gaat nu viral. Derks krijgt veel bijval voor zijn afkeer van de heersende fetisj rondom opleidingsniveaus, diploma's en certificaten. 

,,Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren." Derks beschrijft in scherpe verwoording hoe graag we lijken te willen dat iedereen de hoogste citoscore haalt, of het allermoeilijkste diploma. Toch brengt dat een probleem met zich mee: we komen vakmensen tekort.

,,Het is natuurlijk prachtig dat we zoveel mensen hoog opleiden, maar er is nu eenmaal een grens aan het aantal managers dat een land kan hebben. Ik heb de cijfers niet bij de hand, maar inmiddels zitten we volgens mij op ongeveer 17 managers per verkleegkundige, 26 accountmanagers per servicemonteur en," grapt hij: ,,Twee informateurs per kabinet, maar dat aantal loopt nog hard op."

Op Facebook lijken veel mensen het met hem eens te zijn. Zo reageert iemand: ,,AMEN! Hoe vaak hoor ik 'oh mbo ja?' Daar is toch echt helemaal niks mis mee! Over 10 jaar zit anders een wo-geschoold persoon pakketjes te sorteren omdat er (weer eens) geen werk voor hem/haar is."

De Nieuws BV

"Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren." Pieter Derks over de stand van zaken in Nederland.