Comité Inhuldiging heeft begrip voor Ewbank

Het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) betreurt de gang van zaken rond het koningslied maar heeft begrip voor de beslissing van John Ewbank om het lied terug te trekken. Dat maakte het comité zondag bekend.

Componist Ewbank liet zaterdagavond weten dat hij genoeg heeft van alle kritiek op het koningslied en dat hij het terugtrekt.

'Het doel van het NCI is met het koningslied mensen te verbroederen. Mensen dreigen nu persoonlijk beschadigd te worden. Dat kan niet de bedoeling zijn', reageerde het comité.

Het koningslied zou op 30 april tijdens een meezingfeest in Ahoy door vele artiesten ten gehore worden gebracht. Dat gaat gewoon door, aldus het NCI. 'Het is en blijft de bedoeling om op 30 april de Koning gezamenlijk toe te zingen. Samen met de Nederlandse Publieke Omroep zal het comité zoeken naar een goede oplossing.'

  1. Advocaat Wiersum was wegens bedreigingen bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was wegens bedreigin­gen bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, werd al langer bedreigd. Hij had geen vertrouwen in politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.