Volledig scherm
Leen Schaap © anp

Commandant brandweer door eigen personeel met dood bedreigd

Inzameling voor aanslagDe Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Schaap, die al twee jaar niet wordt gepruimd op de werkvloer, heeft twee keer aangifte gedaan. De recherche onderzoekt de bedreigingen.

Het Openbaar Ministerie bevestigt tegen deze krant dat het onderzoek doet naar de doodsbedreigingen. De brandweercommandant deed hiervan afgelopen februari en maart aangifte. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

De situatie is zo ernstig dat Schaap onder bewaking staat, zeggen bronnen uit het politieteam dat hem beveiligt.

De doodsbedreigingen komen uit de Amsterdamse brandweerorganisatie zelf. De politie heeft verschillende brandweerlieden verhoord, aldus bronnen rond het onderzoek. Volgens hen is er een geldinzamelingsactie gehouden om Schaap dood te laten rijden. Een andere bedreiging zou komen uit de hoek van een motorbende.

Machocultuur

Sinds zijn komst in 2016 ligt Schaap in de clinch met een deel van zijn personeel. Toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan stelde de oud-politiechef aan om de bezem door het korps te halen. Schaap moest een einde maken aan een gesloten machocultuur, waarin seksisme en racisme getolereerd werden. Brandweerlieden hadden geen zin in een cultuuromslag en ontzegden hem onder meer de toegang tot kazernes.

Dat Schaap eind april in een radio-interview de ondernemingsraad van de brandweer ‘de medezeggenschapsmaffia’ noemde, verbeterde de sfeer niet. Op Facebook regent het kritiek en smakeloze teksten en foto’s. ,,Ik wil Schaap wel naar zijn laatste rustplaats brengen”, schrijft er één. Een ander schrijft ‘klaar met deze man’ en plaatst daar een foto van een aan stukken gescheurd schaap bij. Een deel van deze verwensingen komt van oud-brandweerlieden.

Over de doodsbedreigingen wil Leen Schaap zelf geen commentaar geven. Eind april zei hij tegen stadszender AT5: ,,Ik heb heel, heel veel stront over me heen gekregen de afgelopen jaren en krijg daar ook nog dagelijks mee te maken.”

Stephane Conings, voorzitter van de ondernemingsraad, keurt de bedreigingen af. ,,Als dit verhaal klopt, is dat enorm triest. Wij keuren elke vorm van intimidatie en bedreiging af. Verwonderlijk dat de ondernemingsraad hier niet van op de hoogte is gebracht.” 

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.