Volledig scherm
Het Media Park in Hilversum © ANP XTRA

Commissaris mediawaakhond geschorst wegens ‘vertrouwensbreuk’ na publicatie roman

Minister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media voorlopig geschorst, nu er een onderzoek naar hem is ingesteld. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij heeft meegewerkt aan een roman over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek. Sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.

Slob schrijft aan de Tweede Kamer dat er binnen het Commissariaat ‘door verschillende oorzaken’ een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen Eljon en de overige leden. Ze kunnen daardoor niet meer samenwerken. De bewindsman laat onderzoeken of Eljon in de toekomst weer zijn functie kan uitoefenen, maar tot dan blijft hij geschorst. Slob verwacht eind mei een beslissing te kunnen nemen.

Eljon schreef het boek Dwergwerpen samen met mediaman Bart in ‘t Hout. Op de omslag belooft het boek ‘een onthullende kijk achter de schermen van de Nederlandse televisiewereld: de haat en nijd op de werkvloer, de tomeloze geldingsdrang van omroepbestuurders, het egoïsme van tv-presentatoren en de altijd op winst beluste commerciële mediabedrijven’. De andere commissarissen vinden dat de onafhankelijkheid van het Commissariaat met de publicatie van het boek op het spel is komen te staan.

Het Commissariaat voor de Media ziet toe op de naleving van de Mediawet en van de Wet op de vaste boekenprijs. Eljon is sinds 1 juli 2011 commissaris bij het Commissariaat voor de Media.