Volledig scherm
Jacques Tichelaar. © ANP

Commissaris Tichelaar: Ontwerp door schoonzus niet in strijd met regels

UpdateJacques Tichelaar, commissaris van de Koning in Drenthe, heeft er in 2015 voor gezorgd dat een ontwerpopdracht voor een rijksmonument in Assen naar zijn schoonzus ging. Uit een onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant blijkt dat de opdracht eerst naar een ander zou gaan. Het is niet de eerste keer dat Tichelaar in opspraak raakt.

Volgens de kranten schond Tichelaar met zijn bemoeienis de provinciale integriteitsregels. De commissaris spreekt tegen dat hij iets heeft misdaan. Tichelaar zegt dat het uitvoeren van een ontwerpopdracht door zijn schoonzus niet in strijd was met de provinciale integriteitsregels.

Niet handig geweest

De opdracht betrof een ontwerp voor een opknapbeurt voor het monumentale Huis Tetrode in Assen. Tichelaars schoonzus verdiende ruim 3100 euro met de klus. Volgens de uitleg van Tichelaar had aanvankelijk de nieuwe huurder van het pand, Projectenbureau Drenthe, een andere ontwerpster de opdracht gegeven.

Toen bleek dat dat niet de taak van de huurder was maar van de eigenaar van het pand (de provincie), is de opdracht ingetrokken. De andere ontwerpster kreeg een schadeloosstelling van 3500 euro, een andere opdracht en een excuusbrief van Tichelaar.

Pas kort voordat het ontwerp zou worden gepresenteerd, kwam Tichelaar erachter dat zijn schoonzus het werk had uitgevoerd. ,,Pas bij het maken van de afspraken voor de eerste presentatie, werd ambtelijk duidelijk dat het om familie ging’’, zegt de commissaris.

Omdat het ontwerp toen al ,,voor viervijfde" klaar was, is besloten de opdracht niet meer in te trekken, aldus de commissaris van de Koning. ,,Achteraf gezien is het niet handig geweest, maar ik heb niks verkeerd gedaan'', zegt Tichelaar tegen RTV Drenthe.

Belangenverstrengeling

Toch blijkt uit een e-mail een andere lezing. Zo schrijft de huisvestingscoördinator van de gemeente op 5 november 2015: ,,Onze commissaris van de Koning had intussen aan mijn collega gevraagd wat te gaan doen en heeft interieuradviseur Karin Klinkenberg gevraagd te adviseren.’’ Volgens de provinciale integriteitregels moet de commissaris iedere schijn van vermenging van belangen vermijden.’’

Tichelaar heeft de politieke verantwoordelijkheid voor gebouwenbeheer. Een ambtenaar zou de zaken regelen, maar Tichelaar begeleidde zijn schoonzus wel door het pand. Ook gingen mailtjes tussen haar en de ambtenaar ook naar hem.

Het PvdA-kopstuk werd in 2013 al op de vingers getikt voor een andere zaak. Hij had toen bemiddeld in een conflict tussen de gemeente Coevorden en een horeca-ondernemer, die zijn zwager was. Hij houdt vanmiddag spoedberaad met de fractievoorzitters van Provinciale Staten om zijn kant van het verhaal te belichten.