Volledig scherm
Still uit de video. © Youtube

Commotie om video Jehovah's over homohuwelijk

Jehovah's getuigen hebben op hun website een informatief kinderfilmpje geplaatst waarin ze duidelijk maken dat alleen het huwelijk tussen een man en vrouw wordt geaccepteerd. Het COC is niet te spreken over de video en ook op Twitter zijn de reacties niet van de lucht.

In de animatie-video is te zien hoe een moeder haar dochter uitlegt waarom een huwelijk tussen twee vrouwen volgens haar niet kan. ,,Iedereen heeft ideeën over wat goed en slecht is. Maar wij willen weten wat Jehovah vindt. Hij heeft het huwelijk bedacht zoals het in de bijbel staat, dus tussen één man en één vrouw."

Scroll verder na de video.

Boos

Quote

De verpakking is suikerzoet, maar de boodschap is bitter, harteloos en schadelijk.

Tanja Ineke, COC

Het COC (Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit) is boos op de Jehovah's getuigen om het filmpje. Volgens hen is de boodschap van het filmpje dat homoseksuelen naar de hel gaan en dat hun seksuele geaardheid kan worden veranderd. ,,De verpakking is suikerzoet, maar de boodschap is bitter, harteloos en schadelijk'', stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. ,,Zo'n filmpje kan LHBT-kinderen in Jehovahgezinnen tot wanhoop drijven.'' LHBT staat voor lesbiennes, homoseksuelen, bikseksuelen en transgenders. ,,Laat de Jehovah's getuigen er voor zorgen dat LHBT's zich veilig voelen in hun gemeenschap in plaats van zo'n harteloze boodschap te verkondigen'', aldus Ineke.

Het COC vraagt de Jehova's getuigen het filmpje te verwijderen en dringt aan op een gesprek over de kwestie. Dat gebeurt mede namens het LKP (Landelijk Koördinatie Punt groepen kerk en homoseksualiteit), de koepelorganisatie voor christelijke LHBT's. Ineke wijst erop dat geaardheid niet kan worden veranderd en dat pogingen daartoe tot ernstige psychische schade kunnen leiden.

Quote

Het filmpje is respectvol en integer. Om die reden zijn wij ook niet van plan het van de site te verwijde­ren.

Michel van Hilten

Respectvol en integer
Michel van Hilten, woordvoerder van Jehovah's Getuigen, had nog niets vernomen van de kritiek van COC. ,,Wij zeggen niet dat we denken dat homoseksuelen hun geaardheid moeten veranderen. Homoseksuele gevoelens kan je niet uitschakelen. Wel denken we dat ze kunnen veranderen door bepaalde dingen te laten. Wij accepteren mensen die homoseksueel zijn, maar volgens bijbelse voorschriften horen een man en een vrouw samen te zijn."

Hij zegt zich niet te herkennen in de woorden van het COC dat het filmpje harteloos en schadelijk is. ,,Ik vind het filmpje respectvol en integer. Om die reden zijn wij ook niet van plan het van de site te verwijderen." Ondanks het gevoelige onderwerp had hij zoveel negatieve commotie rond het publiceren van het filmpje niet verwacht. 

Social media
Op twitter zijn meningen over het filmpje uitgesproken. Zo noemt Rob Jetten, fractievoorzitter van de D66 in Nijmegen, het filmpje misselijkmakend. ,,Is dit respect en naastenliefde?" Veel mensen reageren gelijkgestemd op zijn tweet. ,,Die mensen zijn letterlijk in de middeleeuwen blijven wonen. Dit soort propaganda zou bestraft moeten worden", zegt Emiel Theloosen uit Nijmegen. René van der Sanden uit Enschede kan niet begrijpen dat deze denkwijze in 2016 nog bestaat.

Positieve reacties op de animatie zijn op twitter nog niet te vinden.

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.