Volledig scherm
Still uit de video. © Youtube

Commotie om video Jehovah's over homohuwelijk

Jehovah's getuigen hebben op hun website een informatief kinderfilmpje geplaatst waarin ze duidelijk maken dat alleen het huwelijk tussen een man en vrouw wordt geaccepteerd. Het COC is niet te spreken over de video en ook op Twitter zijn de reacties niet van de lucht.

In de animatie-video is te zien hoe een moeder haar dochter uitlegt waarom een huwelijk tussen twee vrouwen volgens haar niet kan. ,,Iedereen heeft ideeën over wat goed en slecht is. Maar wij willen weten wat Jehovah vindt. Hij heeft het huwelijk bedacht zoals het in de bijbel staat, dus tussen één man en één vrouw."

Scroll verder na de video.

Boos

Quote

De verpakking is suikerzoet, maar de boodschap is bitter, harteloos en schadelijk.

Tanja Ineke, COC

Het COC (Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit) is boos op de Jehovah's getuigen om het filmpje. Volgens hen is de boodschap van het filmpje dat homoseksuelen naar de hel gaan en dat hun seksuele geaardheid kan worden veranderd. ,,De verpakking is suikerzoet, maar de boodschap is bitter, harteloos en schadelijk'', stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. ,,Zo'n filmpje kan LHBT-kinderen in Jehovahgezinnen tot wanhoop drijven.'' LHBT staat voor lesbiennes, homoseksuelen, bikseksuelen en transgenders. ,,Laat de Jehovah's getuigen er voor zorgen dat LHBT's zich veilig voelen in hun gemeenschap in plaats van zo'n harteloze boodschap te verkondigen'', aldus Ineke.

Het COC vraagt de Jehova's getuigen het filmpje te verwijderen en dringt aan op een gesprek over de kwestie. Dat gebeurt mede namens het LKP (Landelijk Koördinatie Punt groepen kerk en homoseksualiteit), de koepelorganisatie voor christelijke LHBT's. Ineke wijst erop dat geaardheid niet kan worden veranderd en dat pogingen daartoe tot ernstige psychische schade kunnen leiden.

Quote

Het filmpje is respectvol en integer. Om die reden zijn wij ook niet van plan het van de site te verwijde­ren.

Michel van Hilten

Respectvol en integer
Michel van Hilten, woordvoerder van Jehovah's Getuigen, had nog niets vernomen van de kritiek van COC. ,,Wij zeggen niet dat we denken dat homoseksuelen hun geaardheid moeten veranderen. Homoseksuele gevoelens kan je niet uitschakelen. Wel denken we dat ze kunnen veranderen door bepaalde dingen te laten. Wij accepteren mensen die homoseksueel zijn, maar volgens bijbelse voorschriften horen een man en een vrouw samen te zijn."

Hij zegt zich niet te herkennen in de woorden van het COC dat het filmpje harteloos en schadelijk is. ,,Ik vind het filmpje respectvol en integer. Om die reden zijn wij ook niet van plan het van de site te verwijderen." Ondanks het gevoelige onderwerp had hij zoveel negatieve commotie rond het publiceren van het filmpje niet verwacht. 

Social media
Op twitter zijn meningen over het filmpje uitgesproken. Zo noemt Rob Jetten, fractievoorzitter van de D66 in Nijmegen, het filmpje misselijkmakend. ,,Is dit respect en naastenliefde?" Veel mensen reageren gelijkgestemd op zijn tweet. ,,Die mensen zijn letterlijk in de middeleeuwen blijven wonen. Dit soort propaganda zou bestraft moeten worden", zegt Emiel Theloosen uit Nijmegen. René van der Sanden uit Enschede kan niet begrijpen dat deze denkwijze in 2016 nog bestaat.

Positieve reacties op de animatie zijn op twitter nog niet te vinden.

 1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.
 2. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.